Finom ételek és fesztiváli hangulat Miskolcon

Péntek délutántól vasárnap estig várta a kocsonya szerelmeseit és a szórakozni vágyókat a Becherovka Miskolci Kocsonya Farsang. A közkedvelt gasztronómiai fesztivál idén is bővelkedett programokban.

 

Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka” – tartja a mondás. A történet abból az időből származik, amikor a hűtést igénylő ételeket még pincében tartották. A Három Rózsa vendéglőben történt: a vendégek kocsonyát rendeltek, a fogadósné pedig lement hozni, ám a sötét pincében nem vette észre, hogy egy béka előzőleg beleugrott az éppen megdermedő kocsonyába és benne ragadt.  Így aztán az ételt – a vendégek nagy meglepetésére- a pislogó békával együtt az asztalra tette.

 

Főszerepben a kocsonya / PTV Fotó: Vona Ildikó
Főszerepben a kocsonya  (PTV Fotó: Vona Ildikó)

 

Az elmúlt hétvégén ismét minden a kocsonyáról szólt Miskolc belvárosában. Negyvennél több fellépő, koncertek sora, számos gyermek- és családi program várta a rendezvényre kilátogatókat. Itt volt többek az Animal Cannibals, az Unisex, Aradszky László, a Kozmix, a Kerozin, a Bíborszél, a Piramis, Balázs Pali, a Compact Disco, Roy és Ádám, a Happy Gang, a Bon-Bon, Vastag Csaba, Zalatnay Sarolta, az Ismerős Arcok Zenekar, a Desperado, valamint Sub Bass Monster. Három helyszínen felállított színpadon adtak koncertet a szereplők, és valamennyi szabadtéri program idén is ingyenes volt.

 

Vastag Csaba koncertje / PTV: Vona Ildikó
A színpadon: Vastag Csaba (PTV: Vona Ildikó)

 

Látványos, karneváli felvonulással indult a műsor, de színesítette a Kocsonya Farsangot kézműves és gasztronómiai vásár, őstermelői piac, vidámpark, bábszínház, filmvetítés, divatbemutató, Makettfesztivál, babakiállítás, Kutya FarsangoZoo (farsangi kutya-gazdi jelmezversennyel). Az Alliance Française nyílt napján játékos vetélkedőkkel, meglepetésekkel várták a látogatókat.

A Szinva teraszon lévő óriási kondérban a szervezők megfőzték Miskolc 800 adagos kocsonyáját. A fesztiválra bárki elhozhatta saját kocsonyakreációját, amit szakmai zsűri véleményezett. Kocsonyát sertéshúson kívül lehet még csirkéből, halból készíteni, sőt különböző zöldségekből gyerekek számára is főzhetünk, csupán aszpikkal kell zselésíteni. Idén az utcai standokon kapható ételek, italok közül nagyon jól fogytak a lángosok, sültek, kürtőskalácsok, lepények, a meleg tea, puncs és a forralt bor.

 

Az Ismerős Arcok koncertje zárta az idei kocsonyaünnepet / PTV Fotó: Vona Ildikó
Az Ismerős Arcok Zenekar koncertje az idei kocsonyaünnepen (PTV Fotó: Vona Ildikó)

 

A borsodi megyeszékhely turisztikai szervezete már negyedik alkalommal hirdetett pályázatot, hogy megtalálja Miskolc legfinomabb tortáját. A győztes egy évig képviseli majd a várost az országos kiállításokon, rendezvényeken, ezért olyan tortákat vártak, amik nemcsak attól miskolciak, mert itt készültek, hanem az összetevők miatt is. Idén a Miskolci mézes mogyorós torta lett a nyertes, amit a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnázium egyik tanára és diákja készített.

 

Nagy siker volt az Unisex fellépése
Nagy siker volt az Unisex együttes fellépése  (Fotó:  az Unisex Facebook oldala)

 

A hétvégén ellepték az árusok bódéi a Széchenyi utcát, ami ezúttal oly annyira vált sétálóutcává, hogy még a villamosok sem hajthattak be oda. Autóbuszok szállították az utasokat kerülő útvonalon, hozzájárulva ezzel a gondtalan farsangi szórakozáshoz.

 

Helyszínen is készül a sok finomság / PTV Fotó: Vona Ildikó
Készül a sok finomság (PTV Fotó: Vona Ildikó)

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek