Fiókákat gyűrűztek a Nagyszéksós-tónál

A hely nem csak bivaly-, hanem madárparadicsom is, és folyamatosan zajlik a természetmentő munka, hiszen az itt élő, fészkelő madárfajok nagy része védett vagy fokozottan védett

Nem rég gulipánfiókákat gyűrűztek a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a mórahalmi Nagyszéksós-tónál, az eseményről fotókat is közöltek, amiket a város hírportálja is bemutatott.

A madárgyűrűzés a későbbi azonosítás és nyomon követés miatt is nagyon fontos, hiszen így pontos képet lehet kapni a madarak hollétéről, életéről. Ha tehetik, még fiókakorban elvégzik, az egyébként teljesen fájdalommentes műveletet. Így tettek most is, és a fémgyűrű mellé egy színes gyűrűt is a szárnyasok lábára helyeztek, hogy távcsővel is könnyen beazonosíthassák őket, ne kelljen újra befogni az egyedeket.

A szakemberek mindig úgy igyekeznek gondoskodni a védett állatokról, hogy azokat a lehető legkevesebbet zargassák, a lehető legkevesebbszer érjenek hozzájuk. Ha minden igaz a kis madárfiókák is tovább élhetik megszokott életüket, emberi tevékenységtől mentesen.

A gulipánok egyébként kifejezetten jellegzetes madarak, csodás, kecses állatok. Gyakorlatilag összetéveszthetetlenek más madárral kecses, felfelé hajló csőrük és fekete-fehér, elegáns tollazatuk miatt. A Kiskunság szikes tavai tradicionális költőhelyei ennek a fokozottan védett fajnak. A sekély vízben táplálkozó gulipánok kaszáló mozdulatokkal szűrik ki az apró rovarokat, rákokat – írja a moranettv.hu.

A Nagyszéksós-tó környékén még számos madárfajt és egyéb állatot csodálhatnak meg a látogatók, ha türelmük és szerencséjük van, igazi különleges élményben lehet részük.

Farkas Cs. Tekla

Hazai Tükör | PannonHírnök 

Facebook


Hasonló cikkek