Focus-felmérés – Kotlebáék lassan beérik a Smert

A Focus ügynökség januári felmérése szerint, a Smer 18,7 %-kal nyerte volna a parlamenti választást, ha azt januárban tartottuk volna. Ficoék nyakába a Marian Kotleba vezette ĽSNS liheg 13,6 %-kal. A kutatás szerint a 9-párti törvényhozásban, a magyaroknak nem jutott volna hely (Híd 4 %, MKÖ 3,7).

A Focus ügynökség január 10. és 14. között végezte a közvélemény-kutatást 1010 személy lekérdezésével.

A felmérés szerint a Smer-en és a ĽSNS-n kívül a következő hét párt jutott volna be még a parlamentbe: PS-Spolu 10,5 %, Za ľudí 10,3 %, OĽaNO 7,7 %, Sme rodina 7,1 %, KDH 6 %, SaS 5,4 % és SNS 5,1 %.

Ha decemberben tartották volna a parlamenti választásokat, a Smer nyert volna a szavazatok 19,6 százalékát szerezve meg. A parlamenti küszöböt a Híd és a Magyar Közösségi Összefogás sem ugrotta volna meg – derült ki a a Focus felméréséből. A felmérés szerint az alábbi politikai szubjektumok végeztek volna a parlamenti küszöb alatt: Híd, 4 %, Magyar Közösségi Összefogás 3,7 %, Dobrá voľba 3,3 %, Vlasť 2,3 %. A többi párt összesen 2,3 % szavazatot gyűjtött volna be a kutatás eredménye alapján.

A közvélemény-kutatás szerint a választók 78 %-a járult volna az urnákhoz januárban, 13 % nem ment volna el szavazni, 9,5 % pedig nem tudott választ adni a választásokon való részvételt firtató kérdésre.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek