“Földrajzóra” a beregsurányi határátkelőn

A beregsurányi közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre január 5-én éjjel 1.20 körül egy ukrán honosságú személygépkocsival három külföldi férfi és egy nő. Az úti okmányok ellenőrzése során felmerült a gyanú, hogy az egyik utas által átadott paraguayi útlevélben a bélyegzőlenyomatok hamisak.

Paraguayi, svéd, dél-afrikai, ukrán, szinte minden volt

Az átadott útlevelet a határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő okmányszakértő is megvizsgálta és megállapította, hogy abban három átléptetőbélyegző is hamis. A külföldi férfit, aki időközben megpróbálta kivonni magát az intézkedés alól, a rendőrök bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállították a határrendészeti kirendeltségre.

Ruházatában egy dél-afrikai útlevelet és vezetői engedélyt is találtak, melyeken szintén a férfi arcképe szerepelt, de más személyi adatokkal.

Az eljárás során megállapították, hogy a külföldi férfi valójában egy 41 éves svéd állampolgár, aki ellen a svéd hatóságok a Schengeni Információs Rendszerben (SIS) gazdasági bűncselekmény elkövetése miatt elfogatóparancsot bocsátottak ki.

Megállapították továbbá, hogy a gépkocsiban tartózkodó másik három személy (egy ukrán férfi, egy ukrán nő és egy brit állampolgárságú férfi) anyagi haszonszerzés érdekében segítséget akart nyújtani a svéd állampolgárnak az országból való illegális kijutásához.

Ellenük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályán embercsempészés bűntette miatt indítottak büntetőeljárást. A svéd állampolgárral szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt külön büntetőeljárás indult. Elszámoltatásuk folyamatban van.

Forrás: szabolcsihir.hu


Hasonló cikkek