Fölényesen vezet a Hlas, magyar pártok parlamenten kívül

A jelenlegi ellenzéki pártoknak 84 képviselője lenne a parlamentben. A Hlas messze a legnépszerűbb, míg a magyar pártok mind tartósan a parlamenti küszöb alatt vannak.

A Focus közvélemény-kutató ügynökség felmérése szerint januárban a választást a Peter Pellegrini vezette ellenzéki Hlas nyerte volna, 47 képviselőt küldhettek volna a törvényhozásba. Ez hattal több, mint ami a decemberi eredményük alapján járt volna nekik. Az ugyancsak ellenzéki Smer, amelyből Pellegriniék a közelmúltban kiváltak, 18 képviselőt adott volna, míg a szélsőjobboldali ĽSNS 19 honatyát küldhetett volna a parlamentbe. Így a 150 fős törvényhozásnak jóval több mint felét a mostani ellenzéki pártok birtokolnák. 

Pártpreferenciák

A jelenlegi kormánypártok mindegyike rontott a decemberi eredményéhez képest, most összesen 56 képviselőt adnának, hiszen az SaS 26, az OĽaNO 20, a Sme rodina pedig 10 parlamenti helyet szerezne. A legkisebb kormánypártot, a Za ľudít pedig már tartósan az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt mérik. Ezzel szemben, ha most tartották volna a választást, a törvényhozásba jutott volna a Progresszív Szlovákia, amely 10 képviselőt küldhetne a testületbe.

Rendre a parlamenti küszöb alatt teljesítenek a magyar pártok, az MKP (3,3%), a Híd (2%) és az Összefogás is, utóbbi 0,6-0,8 százalékos eredménnyel. 

A kutatás értelmezése szempontjából érdemes kiemelni, hogy ebben az időszakban csúcsosodott ki az Igor Matovič (OĽaNO) és Richard Sulík (SaS) közötti konfliktus, mely az országos koronavírus-tesztelésről szólt.

Forrás: ujszo.com

V4 Panoráma | Pannon Hírnök


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek