Folytatódott, de eredményt nem hozott a videó-konferencia

Videó-konferencia keretében ülésezett az ukrán oktatási minisztérium mellett létrehozott, a nemzeti kisebbségek társadalmi szervezeteinek képviselőiből álló tanács.

A fórumon az ukrajnai magyarságot dr. Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke valamint két szakértő, Szilágyi Lajos és Kántor József képviselte – tájékoztatott Facebook-oldalán az országos szövetség.

Bár korábban többször elhangzott, hogy a nemzeti közösségekről szóló törvénytervezet jelentős módosításokra szorul, korrekcióra aligha számíthatunk, mert a jogszabály-tervezetet támogató kisebbségi szervezetek száma elegendő ahhoz, hogy a szerzők figyelmen kívül hagyják a többiek (köztük a magyarok és románok) véleményét.

A tanácskozás munkájában részt vett Vira Rohova oktatási miniszterhelyettes, Olena Bohdan, az Etnopolitikai és Lelkiismereti Állami Szolgálat vezetője, Dmitro Ljubinec, a parlament kisebbségi bizottságának elnöke. A kisebbségi (magyar, román, orosz, bolgár) szervezetek hivatalos álláspontját Aurica Bojescu, az Ukrajnai Románok Régióközi Szervezetének titkára tolmácsolta.

Megjegyzendő, bár a kisebbségi érdekvédelmi közösségek módosító javaslatait hónapokkal ezelőtt írásos formában is megküldték az illetékeseknek, érdemi lépések nem történtek.

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek