Fontos a nyári gumiabroncsok állapota

A biztonságos közlekedés egyik alappillére az abroncsok állapota. Igaz ez úgy a nyári, mint a téli időszakban. Egy autó egy adott pillanatban mindössze négy tenyérnyi felületen érintkezik a talajjal és ez a négy tenyérnyi felület gondoskodik a tapadásról, biztonságról. Fontos, hogy az abroncs jól tapadjon, könnyen kezelhető legyen száraz és nedves úton, a jó fékezhetőség, precíz irányíthatóság a biztonságos közlekedés alapja.

Az, hogy milyen nyári gumit vegyünk, nehéz kérdés, de van segítség a választásban. A saját tapasztalatok mellett érdemes különböző fórumokat is megnézni a témában, sok vásárló szívesen közzéteszi tapasztalatait. Ezen kívül pedig ott vannak a független tesztek, melyek többféle szempontból is megvizsgálják az adott abroncsokat és kialakul egy rangsor, mely szintén jó kiindulópont lehet vásárlás előtt.

Nyári vagy négyévszakos?

A négyévszakos abroncsok több mint negyven évvel ezelőtt jelentek meg a piacon. Több érv is szól ezen abroncsok mellett, elsősorban a kényelem és a költséghatékonyság, nem kell ugyanis az évente kétszeri gumicsere költségeit kifizetni, az abroncsok tárolásáról gondoskodni. Ezek az abroncsok elsősorban azok számára hasznosak, akik ritkábban vezetnek. Általánosságban elmondható, hogy a négyévszakos gumik inkább a nyári időszakban teljesítenek jobban.

Nézzük az árakat!

Az ár mindig is fontos szempont a vásárlásnál, legyen szó akár nyári, téli vagy négyévszakos gumiról. Amikor abroncsot keresünk, először is fontos, hogy legyünk tisztában a pontos mérettel. Ezt mindig az autó gyártója határozza meg, ettől nem szabad eltérni. Többféle lehetőségünk van nyomon követni az árakat, az árváltozásokat, ilyen például az arukereso.hu. Itt egy adott méretet megadva látjuk a téli, nyári és a négyévszakos kínálatot. Ha például beírjuk, hogy 205 55 r16 nyári gumi, akkor több száz abroncs jelenik meg a képernyőkön. Ezek között találhatunk olcsó, budget kategóriás nyári gumikat, középkategóriás abroncsokat és prémium márkák termékeit is. Fontos tudni, hogy az árakban igen nagy különbségek lehetnek, míg egy olcsó abroncsot ilyen méretben már 20 ezer forint alatt meg tudunk vásárolni, addig a legdrágább termék több mint 100 ezer forint.

Sokan várják abroncsvásárlás előtt a különböző teszteket, ezek eredményeit. Az ADAC, a német autós szervezet is évről évre teszteli az abroncsokat, a 2022-es nyári gumi teszt során a 185/65 R15 és a 215/60 R16 mértek voltak fókuszban. Ne keseredjünk el, ha az általunk keresett méretben nincs teszteredmény, egy ehhez közeli méret eredményeire is bátran hagyatkozhatunk vásárlás előtt. Vagy nézzünk meg más objektív teszteket, mind például az Autobild eredményeit. A teszteken független, objektív körülmények között vizsgálják az abroncsokat. Hogy fékezhető, hogy gyorsul, mennyire kezelhető, mennyire üzemanyaghatékony, hogy kopik, milyen zajos és így tovább.

A nyári gumik esetében is fontos, hogy gyorsan és hatékonyan vezessék ki a vizet a gumi felületéről, így minimalizálva a vízen felúszás, azaz az aquaplaning kockázatát. A nyári autózás több szempontból más, mint télen. A tél sokszor a kompromisszumokról szól, a csökkent látási viszonyok, a különböző csapadékok mind megnehezítik a közlekedést. Sokan úgy gondolják, hogy a nyár alkalmas a maximális vezetési élmény kihasználására, azonban ilyenkor is legyünk körültekintők és ügyeljünk a biztonságra.

Az autó nyári felkészítése

Ennek egyik része, hogy készítsük fel a nyári időszakra is az autónkat. Különösen akkor, ha hosszú utakat tervezünk. Ellenőrizzük a folyadékszinteket és a különböző folyadékok állapotát. A fűtés- és klímarendszer tisztítása és ellenőrzése is fontos, mint ahogy a fékek és lengéscsillapítók állapotának ellenőrzése. A fényszórók állapotára ne csak télen, nyáron is ügyeljünk, ellenőriztessük a kipufogórendszert, az akkumulátor állapotát és természetesen a gumiabroncsokat.

Kopott gumival ne induljunk el, nagy kockázatot vállal az, aki nem cseréli le a már kopott abroncsát. Válasszunk az autónk típusának, életkorának, a felhasználás módjának, a vezetési stílusunknak megfelelő abroncsot. A gumiabroncs akciók kínálatában számos gyártó kiváló termékeit megtaláljuk, a pontos méret ismeretében kezdjük meg a keresgélést.

 


Hasonló cikkek