Fontos beruházásokra készül Mórahalom

Bővítik az infrafűtést a város makettgyűjteményében, az Ezer Év Parkjában, valamint napelemeket kap a Szent Erzsébet Gyógyfürdő. A két projektnek köszönhetően jelentősen javul az energiagazdálkodás a településen

A Homokhátság egyik legkiemelkedőbb települése folyamatosan keresi azokat a fejlesztési lehetőségeket, amik egyaránt szolgálják a környezeti fenntarthatóságot, a turisztikát, illetve a helyi lakosság érdekeit is. Korábban lapunk is beszámolt néhány mérföldkőről. Többek között a geotermikus fűtési rendszer kialakításáról, mely kisvárosi viszonylatban egyedülállónak számít, így úttörővé teszi Mórahalmot. Ami természetesen annak is köszönhető, hogy a város elismert  gyógyvizes kutakban gazdag.

A jelenleg indulófélben lévő két projekt, mint azt hangsúlyoztuk, ugyancsak a település fejlődését teszi lehetővé. Ugyanis számos előnyt tartogat az önkormányzatnak és a lakosságnak.

Bővül az infrafűtés a makettparkban

Az Ezer Év Parkja, korábbi nevén Mini Hungary Park a környékben élők számára nem ismeretlen. De már Csongrád – Csanád megyén túlra is eljutott a híre. A makettparkban Magyarország híres épületeinek, várainak és egyéb nevezetességeinek méretarányos, élethetű kicsinyített mása látható.

Habár a park igen népszerű a lakosok és a turisták körében is. Eddig nem volt lehetőség a téli nyitva tartásra. A maketteket le kellett sátrazni vagy el kellett költöztetni. Ám, az infrafűtés bővítésének hála hamarosan megadatik a módja annak, hogy télen is fogadhassanak látogatókat. Illetve megóvják a maketteket az időjárási viszontagságoktól.

Az intézmény még 2019 végén 2,5 millió forintnyi támogatást nyert a „Mini Hungary Park turisztikai célú fejlesztése” című pályázattal, amelyből a makettek egy részének infrafűtését oldották meg.  Rózsa-Tóth Adrienn, a park vezetője elmondta, hogy a kivitelezés 2020-ban két ütemben valósult meg. Kifejtette, az infrafűtés egyrészt az állagmegóvást segíti elő, másrészt téliesítve látogató-barátabbá válik a park, hiszen a téli időszakban is látogatható marad az intézmény.

Az infrafűtéseket le kellett tesztelni, ki kellett tapasztalni, hogy működnek, így most egy-­­másfél év távlatában úgy látjuk, hogy ezekben a makettekben kisebb bővítéseket kell végrehajtani, növelnünk kell a teljesítményt, mert nem minden elemükbe jutott el az infra. Most ezeknek a bővítését, teljesítményfokozását, javítását végzik el a kollégák, és tizenötödik makettként megjelent a budai vár, amely tavaly egy egész nagy felújításon esett át – magyarázta Rózsa – Tóth Adrienn a Csongrád – Csanád megyei hírportálnak, a delmagyar.hu-nak.

A Szent Erzsébet Gyógyfürdő napelemekkel gazdagszik

A fürdő sem marad ki az idei évi változásokból. A tetőre telepített napelemekkel energiaellátásának egyharmadát fogják fedezni. Ezt a projektet két ütemben valósítják meg.

Az első jelentős mérföldkő a Dekarbonizált Mórahalom – geotermikus alapú fenntartható, kombinált zöldenergetikai mintaprojekt kistelepülések számára program keretén belül valósul meg.  Ennek általános célkitűzése egy olyan innovatív rendszer megvalósítása a városban, amely a földgáz­alapú energiaellátás helyben elérhető, megújuló forrásból történő kiváltásával egy fogyasztóbarát, az ellátásbiztonságot növelő, környezetvédelmi és pénzügyi szempontból fenntartható ellátási modellként szolgál a hazai, 5-10 ezer lélekszámú települések fejlesztéséhez. A második ütem pedig TOP-os pályázati forrásból válik kivitelezhetővé a jövőben. A teljes költség 70 millió forintra tehető. 

Beszámolónkból tehát látszik, hogy Mórahalom az elkövetkezendő ciklusban is kiemelkedő fejlődések és pozitív változások elé néz.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon

 


Hasonló cikkek