Fontos témák kerültek előtérbe a Pellegrini-Merkel találkozón

A Szlovák Köztársaság érdeke, hogy a területén székeljen az új Európai Munkaügyi Hatóság. Ennek a törekvésnek a támogatására felkértük Angela Merkelt is – jelentette ki csütörtökön Peter Pellegrini kormányfő, miután találkozott a német kancellárral.

Merkel azért utazott Pozsonyba, hogy részt vegyen a V4-csúcson. A kancellár közvetlenül nem biztosította Szlovákiát a támogatásáról. Ugyanakkor elmondta: támogatja, hogy az új tagállamokban ilyen ügynökségek létesüljenek.

„Németország nem csupán kulcsfontosságú stratégiai partnerünk, értékrendünkben is közel állunk egymáshoz. Németország Szlovákia számára a legfontosabb kereskedelmi piacot jelenti, ezért kulcsfontosságú érdekeltség, hogy jó kapcsolatokat ápoljunk.” – mondta Pellegrini.

Merkel is méltatta a két ország együttműködését, főleg az autóipar területén. A két vezető politikus találkozóján szó esett a vietnámi vállalkozó elrablásának ügyéről is, akit Berlinből raboltak el, és állítólag Pozsonyon keresztül szállítottak haza. „Nincs kétségem afelől, hogy Szlovákia mindent megtesz annak érdekében, hogy kivizsgálják ezt az emberrablást.” – mondta a kancellár.

A V4-csúcs legfontosabb témái az EU 2021–2027-re vonatkozó, többéves pénzügyi kerete, a közelgő európai parlamenti választások és az EU jövője lesznek, de egy közös projektet is előkészítenek Marokkó megsegítésére a migráció külső okainak kezelése keretében.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek