FORDULAT MOSZKVÁBAN: NEM KELL ELŐRE FIZETNIE UKRAJNÁNAK A GÁZÉRT, SŐT…

moszkvaMoszkva beleegyezett, hogy Ukrajna a jövő év első negyedében fizesse ki az idei év utolsó három hónapjában igényelt orosz földgáz árát – írta szerdán a Vedomosztyi című orosz napilap.

A Gazprom nemrég még azzal ijesztgette Ukrajnát, hogy előre kell fizetnie az orosz földgázért, minthogy ukrán partnere, a Naftohaz mindezidáig nem törlesztette az augusztusban és októberben leszállított energiahordozó árát. A fenyegetést nem váltották be, hanem ellenkezőleg, az ukrán állami gázcégnek átütemezték hátraléka kifizetését – írta a befolyásos orosz üzleti-politikai napilap.

A Vedomosztyi arra hivatkozott, hogy kedden Jevhen Bakulin, a Naftohaz elnöke közölte, miszerint az idei év utolsó harmadában Ukrajna által igényelt orosz földgáz árát csak jövő tavasszal kell kifizetniük. Azt mondta, hogy kidolgozták a Gazprommal az előzetes megállapodást. Az orosz állami gázóriás ezt nem kommentálta.

Októberben a Naftohaz 1,4 milliárd köbméter orosz földgázt kapott 540 millió dollár (120 milliárd forint) értékben. A novemberi-decemberi szállítási terveket még nem ismertették. Tavaly az év utolsó negyedében a Gazprom 5,8 milliárd köbméter földgázt juttatott el Ukrajnának 2,47 milliárd dollár (mintegy 550 milliárd forint) értékben.

Az orosz napilap adatai szerint az ukrán állami cég az augusztusi orosz gázszállításért még mindig 765 millió dollárral (mintegy 170 milliárd forint). A Naftohaz elnöke közölte, hogy ezt a közeljövőben törlesztik. Hozzátette, hogy az ukrán kormány szombatig akarta rendezni ezt a kérdést, de a kijevi tüntetések akadályozták a kormány munkáját, így lefékeződött a gáz árának kifizetésével kapcsolatos folyamat. A Naftohaznak 410 dollárba (körülbelül 91 ezer forint) kerül ezer köbméter orosz gáz, míg a Gazprom szerint az ár 380 dollár (mintegy 85 ezer forint) ezer köbméter.

Ukrajna továbbra is azon van, hogy elérje az orosz földgázárának csökkentését. Mikola Azarov kormányfő képviselője a Vedomosztyinak azt nyilatkozta, hogy olyan útiterv kidolgozását szorgalmazzák, amely “minden ellentétet feloldana” Moszkva és Kijev között.

Az ukrán kormány küldöttsége eközben Jurij Bojko volt energetikai miniszter, jelenlegi miniszterelnök-helyettes vezetésével Moszkvában tárgyal. Mikola Azarov, ukrán kormányfő a múlt vasárnap azt nyilatkozta az ukrán 1+1 televíziónak, hogy Viktor Janukovics államfő a közeljövőben szintén az orosz fővárosba készül, hogy aláírja az Ukrajna által szorgalmazott gazdasági-politikai együttműködési útitervet.

MTI/PannonHírnök

 


Hasonló cikkek