Forgalomba állt az új másodosztályú IC+

A hetven darabos, belföldi forgalmú flotta harmincöt többcélú és harmincöt első osztályú járműből áll. Január végéig a 20. „nyers” komplett kocsiszekrény készült el az összeállító készülékben, és 10 fényezett többcélú jármű szerelése, üzembe helyezése van folyamatban a szerelő soron.

Három jármű készült el teljesen, ezek megkapták a próbaüzemi hatósági engedélyt, az első ma indult el Zalaegerszegre, holnaptól pedig a másik kettő is forgalomba áll. Az első három IC+ kocsi a Zalaegerszeget, Szombathelyt és Veszprémet Budapesttel összekötő Göcsej és Bakony InterCity vonatokban közlekedik.

Az első 12 másodosztályú IC+ kocsi, a Göcsej és Bakony IC-kben fog járni. A következő három kocsi műszakilag február végére lesz kész, hatósági engedélyeztetésük márciusban várható, ezt követően állhatnak majd forgalomba.

Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára elmondta: „A kormány alapvető szakpolitikai törekvése, hogy a közösségi közlekedés és az annak gerincét adó vasút az egyéni megoldásokkal versenyképes, az igényekhez igazodó, korszerű és összehangolt kínálattal álljon az utasok rendelkezésére. 2020-ban minden korábbinál több forrás, közel 300 milliárd forint hasznosul kötött pályás infrastruktúrafejlesztésekben. Az idén célba érő legfontosabb beruházások a főváros vonzáskörzetét érintik: elkészül a Rákos-Hatvan és Kelenföld-Százhalombatta-Pusztaszabolcs vonalszakaszok korszerűsítése is. A Budapest elővárosi forgalmat 2022 végére teljes egészében korszerű DESIRO, FLIRT vagy emeletes KISS járművek szolgálják majd ki. A járműállomány fiatalítását, minőségi cseréjét feszes ütemezésben meg kell valósítani a távolsági és nemzetközi forgalomban is.”

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a december közepén életbe lépett menetrendváltozás pozitív változásairól is beszámolt: „A versenyképes, fenntartható, szerethető vasúthoz folyamatos fejlesztésre, jó menetrendi kínálatra és tarifára van szükség. Az előző év decemberében, hosszas előkészítő munka után bevezetett új menetrend pozitív hatásai már most jól látszódnak. Az egyik legnagyobb nyertes kétségkívül a Budapest–Zalaegerszeg vonal volt, ahol már 40-50%-kal nőtt az utasszám. Ezen a vonalon, a Göcsej IC-ben indul most el először az új belföldi IC+ kocsi is, ez egy igazán versenyképes termék.”

Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója a másodosztályú kocsik gyártásán túli további fejlesztésekről tájékoztatott: „A mostani 70-es szériában 35 első osztályú, prémium kategóriás IC+ kocsit is legyártunk. Az első osztályú jármű 2020 őszén, a 70-es széria utolsó darabja pedig 2021 nyarán állhat forgalomba. Az első osztályú bisztrókocsival is rendelkező IC+ jármű Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szeged és Pécs felé fog várhatóan közlekedni. Megkezdődött továbbá az IC+ járműcsalád legújabb tagja, az IC+ vezérlőkocsi tervezése is. Első körben két prototípus legyártását a MÁV-START saját forrásból tervezi megvalósítani.”

A MÁV-START hosszú távú célja legalább 300 új IC+ kocsi legyártása a személyszállítási piac 2023-ban várható megnyitásáig. A tavaly decemberi kormányhatározat támogatja a vasúti személyszállítás ellátását biztosító járműpark fejlesztését, illetve a közszolgáltatás színvonalának javítását, ennek érdekében rendelte meg két ütemben 35+35 korszerű, nemzetközi forgalomban is használható IC+ vasúti személyvagon gyártását. Ez a hetvenes széria 31 milliárd forintból valósul meg, a vasúttársaság saját forrás mellett 15,3 milliárd forint kormányzati költségtérítést is kap.

Az IC+ kocsik számát évről évre növelve lehetőség lesz – az elöregedett járműflotta kiváltása mellett – az IC-hálózat kiterjesztésére, így további területek vonhatók be a minőségi vasúti szolgáltatásba.

mavcsoport.hu


Hasonló cikkek