Fosztogatásokkal emlékeztek a meggyilkolt afroamerikai fiúra

Hétfő éjszaka újabb zavargások törtek ki Minnesotában, miután a tüntetők nem vettek tudomást a korábban elrendelt kijárási tilalomról és összecsaptak a rendőrökkel – számolt be kedden az amerikai sajtó. Több rendőr megsérült.

A tüntetők azért gyűltek össze a minneapolisi Brooklyn Center nevű negyed rendőrségi épülete előtt, hogy tiltakozzanak a vasárnap – egy rendőri igazoltatás közben – lelőtt fekete bőrű férfi halála miatt. „Különböző bűncselekmények, köztük a kijárási tilalom megszegése és garázdaság miatt körülbelül 40 embert tartóztattak le” – mondta kedd hajnali sajtótájékoztatóján Matt Langer, a Minnesota állambeli járőrök ezredese.

A 20 éves Daunte Wrightot vasárnap lejárt gépjármű-regisztrációja miatt állították meg a rendőrök. Miután ellenőrizték a sofőr adatait, kiderült, hogy elfogatóparancs van érvényben ellene. Hétfőn bemutatták az igazoltatás közben készült rendőrségi felvételeket is, amelyeken az látszik, hogy az egyik tiszt megpróbálta megbilincselni Wrightot, de a férfi kiszabadította a kezét és beugrott az autójába. Ekkor egy másik tiszt háromszor azt kiabálta, hogy a sokkolót használná, és leadott egy lövést a kezében lévő fegyverből, majd azt mondta: „lelőttem”.  Tim Gannon, Brooklyn Center rendőrfőkapitánya hétfőn azt mondta: „a felvételekből és a tisztek reakciójából úgy tűnik számomra, hogy véletlen fegyverhasználat volt, amely Wright úr tragikus halálát okozta.”

A rendőrök hétfő éjszaka a kijárási tilalomra hivatkozva megpróbálták feloszlatni a tüntetést, de a demonstrálók ellenszegültek és kövekkel, illetve palackokkal kezdték dobálni a hatóság embereit. A beszámolók szerint több rendőrtiszt is megsérült. „Hónapok óta azt mondjuk, hogy a garázda viselkedést nem fogjuk tolerálni. És sajnos ma este ezzel találkoztunk” – mondta sajtótájékoztatóján Booker Hodges, a minnesotai közbiztonsági minisztérium munkatársa.

A rendbontók – a vasárnapi eseményekhez hasonlóan – üzleteket is kifosztottak és egyet felgyújtottak. Sajtóbeszámolók szerint egyes tulajdonosok csak úgy tudták megvédeni saját vállalkozásukat, hogy éjszaka, fegyvereikkel a kezükben álltak őrt az üzletben és így rettentették el a fosztogatókat. A rendőrség több embert is letartóztatott, volt akinél lőfegyvert is találtak. A hatóságok hétfőn későn este nyilvánosságra hozták a rendőrtiszt nevét, aki lelőtte Wrightot. Kimberly A. Pottert, aki 25 éve dolgozik a helyi rendőrkapitányságon, ideiglenesen felmentették a munkavégzés alól, amíg a belső vizsgálat és a nyomozás le nem zárul.

Mike Elliott, Brooklyn Center polgármestere hétfőn azt mondta: teljes mértékben támogatja a rendőrtiszt felmentését. „Az az álláspontom, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy a szakmánkban olyan hibákat kövessünk el, amelyek más emberek életébe kerülnek” – fogalmazott a polgármester. A minneapolisi Brooklyn Center nevű negyed mintegy 16 kilométerre található attól a helytől, ahol tavaly egy másik rendőri intézkedés során meghalt George Floyd.

Világ tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek