Francia elnökválasztás – Marine Le Pen hivatalosan megkezdte a kampányát

Hivatalosan is megkezdte kampányát a francia köztársasági elnökségért Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés jelöltje, aki pártja vasárnapi kongresszusán átmenetileg át is adta a pártvezetői tisztséget alelnökének, Jordan Bardellának.

Hét hónappal az elnökválasztás előtt a fél-franciaországi Fréjusben tartott pártkongresszuson Marine Le Pen csaknem ezerfős közönség előtt vázolta fel elnökválasztási kampányát, amelynek szlogenje az, hogy Libertés (Szabadságok). Ez arra utal, hogy az ellenzéki párt egyetért azokkal az utcai tiltakozó mozgalmakkal (sárgamellényesek, a védettségi igazolás ellen tüntetők), akik a szabadságjogok korlátozásaként értékelik a kormányzat számos intézkedését.

Az elnökválasztás 2022. április 24-én esedékes második fordulójába a felmérések szerint csak Emmanuel Macron államfőnek és Marine Le Pennek van esélye továbbjutni, de ott a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint – a 2017-es eredményhez hasonlóan – a jelenlegi elnök legyőzné a Nemzeti Tömörülés jelöltjét.

Marine Le Pennek azonban az egyik legnagyobb ellenfele lehet az első fordulóban a felmérések szerint 8 százalékra jelzett Eric Zemmour jobboldali politikai újságíró, aki egyelőre még lebegteti a jelöltségét. Szombat este a France2 közszolgálati televízió vitaműsorában Zemmour elmondta, hogy húsz éve a polgári középosztályt képviselő konzervatív jobboldal és a munkásrétegekre építő Nemzeti Tömörülés összefogását sürgeti, ugyanakkor úgy látja, hogy Marine Le Pen képtelen a győzelemre, és alkalmatlan az elnöki posztra.

Marine Le Pen szerint 2022-ben két alternatíva lesz Franciaország előtt, “a felhígulás az ország szétesése és a migrációban való elmerülése miatt vagy az üdvözítő megújulás, amely a nemzet fogalmának jegyében vezeti be Franciaországot a harmadik évezredbe“. Úgy vélte, hogy “az egyik út a pusztulásba, a másik viszont a csúcsra” vezet. Hozzátette, hogy ugyanakkor nem ért egyet Zemmour “pesszimizmusával”.

Az újságíró szerint a bevándorlás és az iszlám miatt Franciaország elvesztette korábbi identitását.

Le Pen jelezte, hogy kampányányak fő témái továbbra is a bevándorlás és a közbiztonság romlása elleni küzdelem lesznek. Elnökké választása esetére népszavazást ígért a bevándorlásról és nagyobb szigort a bűnüldözésben. Úgy fogalmazott, hogy a “francia bűnözőknek börtönben, a külföldieknek pedig a repülőn a helyük”. Az állampolgári kezdeményezésű népszavazás bevezetését is megígérte, jelenleg ugyanis csak a parlament vagy a köztársasági elnök kezdeményezhet népszavazást, valamint arányosabb választási rendszer bevezetését is szeretné.
A külpolitikai programjából kiemelte, hogy elnöksége alatt kivonná hazáját a NATO integrált katonai parancsnokságából, ahova 2009-ben tért vissza Franciaország 43 évi szünet után.

“Franciaország szabadon fog dönteni a háborúkról és a katonai beavatkozásokról, amelyeket a nemzeti érdekére való tekintettel fogad el. Soha többet egyetlen francia sem fog meghalni egy számunkra idegen háborúban” – hangsúlyozta Le Pen.

Az európai intézményeket illetően a Nemzeti Tömörülés jelöltje úgy fogalmazott, hogy “visszaadja a hatalmat a nemzeteknek”, s “véget vet az őrült technokrata diktatúrának”, amely szerinte az európai intézményeket jellemzi.

Az eurózónából való kilépés, amely a 2017-es választást megelőzően Le Pen egyik fő ígérete volt, már nem szerepel a programban, ahogy az Európai Unióból való kilépés sem.
Vasárnap egyébként Anne Hidalgo párizsi főpolgármester is bejelentette, hogy indulna a köztársasági elnöki tisztségért 2022-ben.

A szocialista politikus a szavazók nagyjából 8 százalékának támogatását tudhatja maga mögött, így kicsi az esélye annak, hogy komoly kihívást jelentsen a politikai verseny két főszereplőjének, hacsak nem egyesíti az egyre jobban meggyengülő és több jelöltet is állító, széttöredezett baloldalt.
Edouard Philippe, Le Havre polgármestere, aki Emmanuel Macron elnökké választását követően 2020 júliusig a miniszterelnöki posztot töltötte be, vasárnap este egy tévéműsorban jelezte, hogy a jelenlegi államfőt fogja támogatni az elnökválasztáson. A bejelentés azért fontos, mert a népszerű jobboldali politikusról elemzők korábban azt gondolták, hogy 2022-ben akár Macron jobboldali kihívója is lehet.


Hasonló cikkek