Franciaország: 10 ezer felett az új fertőzöttek száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában 10 489 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, s miközben Párizsban életbe léptek az újabb korlátozások a vendéglátóhelyeken és a felsőoktatási intézményekben, az intenzív ágyak mintegy negyven százalékát a Covid-19 betegség súlyos formájában szenvedő betegek foglalják el – közölte kedd este a francia egészségügyi minisztérium.

A napi esetszám csaknem három hete 10 ezer felett mozog, s a járvány kezdete óta kedden 634 763-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 66-tal 32 365-re emelkedett.
A kórházban ápoltak száma 104-gyel nőtt hétfő óta: jelenleg 7398 fertőzött szorul kórházi ellátásra, közülük 1426-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva, számuk 11-gyel emelkedett hétfő óta, s csaknem ezerrel az elmúlt egy hónapban.

Jelenleg Párizsban és az elővárosokban a legsúlyosabb a helyzet, ahol az intenzív ágyak 40 százalékán koronavírusos fertőzöttek fekszenek. Hétfőn még csak 37 százalékos volt az arány. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a legsűrűbben lakott franciaországi régióban, a 12 millió lakosú fővárosi agglomerációban (Párizsban és a környező nyolc megyében) 2393 fertőzött van kórházban, s közülük 449-en fekszenek intenzív osztályon, azaz az országban ápolt súlyos betegek harmada.

Szakemberek arra számítanak, hogy két hét múlva a fővárosi intenzív ágyaknak már a felén koronavírusos betegek lesznek. Emiatt egyes intézmények már megkezdték a nem sürgős sebészeti beavatkozások elhalasztását.

A kórházi adatok a legfontosabb mutatók a járvány alakulásában, miután a járványügyi korlátozások elsődleges célja az, hogy a kórházakat ne terheljék le a koronavírusos fertőzöttek, és az intézmények képesek legyenek ellátni más betegségben szenvedőket is.

A legtöbb járványgóc jelenleg az egyetemeken alakul ki, ezért a felsőoktatási intézményekben felére csökkentették a tantermekben és az előadókban egyszerre jelen lévő diákok számát, az esti szórakozás megakadályozása érdekében pedig Párizsban a bárok a következő két hétben egyáltalán nem nyithatnak ki.


Hasonló cikkek