Franciaország: helyhatósági választások, és ápolói fizetésemelés

A francia kormány hétfőn közölte, hogy az önkormányzati vezetőkkel folytatott konzultációt követően a koronavírus-járvány miatt nem kívánja elhalasztani a júniusra tervezett helyhatósági választásokat. Az egészségügyi tárca közben bejelentette, hogy a több mint másfél millió egészségügyi dolgozónak október 1-től ismét emelkedik a fizetése.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az önkormányzatokkal folytatott konzultációkon az derült ki, hogy a polgármesterek 56 százaléka támogatja a június 13-án és 20-án esedékes helyhatósági választások megtartását, Jean Castex miniszterelnök ezért ezt az álláspontot fogja képviselni a kérdésről kedden és szerdán tartandó parlamenti vitában. Amikor a kormány bejelentette, hogy arra kéri az önkormányzatokat, hogy igennel vagy nemmel válaszoljanak arra kérdésére, hogy adottak-e a feltételek a választások megtartására, az ellenzék azzal vádolta meg a végrehajtó hatalmat, hogy ürügyet keres a számára nem igazán kedvezőnek ígérkező helyhatósági választások elhalasztására.

A franciaországi polgármesterek szövetsége, a franciaországi megyék közgyűlése és a franciaországi régiók vezetői közös közleményükben azt állították, hogy a kormány „fél az urnák ítéletétől”. Álláspontjuk szerint a kormány a helyhatósági választásokat az egy év múlva esedékes elnökválasztás és az azt követő parlamenti választások utánra akarja halasztani, hogy jelentéktelenné tegye azokat. Az ellenzékből elsősorban a jobbközép Köztársaságiak bírálták a kormányt, ennek a pártnak a tagjai több megyét is vezetnek, s a regionális választásokat nem titkoltan az elnökválasztás előszobájának tekintik a jobboldali jelöltséghez.

Miközben a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt az intenzív osztályokon még mindig emelkedik a súlyos betegek száma, a kormányzat megerősítette, hogy a francia közellátásban dolgozó több mint másfél millió egészségügyi dolgozónak október 1-től ismét emelkedik a fizetése. A kórházi dolgozók szakszervezeteinek többségével 2020. júliusban kötött megállapodás alapján biztosított fizetésemelés a negyedik negyedében valamivel több mint 200 millió euróba, a jövő évtől kezdve pedig évi 740 millió euróba kerül az államnak. A mostani intézkedést megelőzően – a járvány kezdete óta – a kormány nagyjából 7,6 milliárd eurót juttatott a mintegy másfél millió egészségügyi és szociális dolgozónak (ápolóknak, idősotthonokban dolgozónak), ez átlagosan havi nettó 183 eurós emelést jelentett.

Az újabb emelésből mindenekelőtt a közkórházakban dolgozó 200 ezer ápoló részesülhet, akik egyévi munkaviszony után havi legalább nettó 45 eurós fizetésemelést kapnak, a nyugdíj előtt állók pedig csaknem 500 eurós emelésre számíthatnak a minisztérium szerint. Az otthoni ellátásban dolgozó 153 ezer ápoló egyévi szolgálat után nettó 107 euró emelésre, a nyugdíj előtt állók 353 euróra számíthatnak. Az emelésből az egészségügyi középvezetők, a gyermekgondozásban dolgozók, az egészségügyi technikai személyzet és a gyógytornászok is részesülnek. Hétfőtől Franciaországban is kaphatók a gyógyszertárakban az öntesztek öteurós egységáron, de a pozitív eredmény megerősítéséhez a hatóságok továbbra is a PCR-tesztet ajánlják, amely mindenki számára ingyenesen elérhető a gyógyszertárakban vagy a rendelőintézetekben. A pozitív tesztek aránya hétfőn egyébként 8,8 százalék volt.

Azokban a megyékben, ahol több mint három hete lezárás van érvényben, a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma mára a felére csökkent, de az ország más részein még csak most stabilizálódik a fertőzöttek száma, a kórházi ellátásra szorulók száma pedig még mindig nő. Az egészségügyi minisztérium hétfő este közzétett adatai szerint kórházban 31 262 beteget ápolnak, ez 591-gyel több, mint 24 órával korábban. Az intenzív osztályokon 5913 súlyos beteg fekszik, számuk 78-cal emelkedett vasárnap óta. Egy éve volt utoljára ilyen sok súlyos állapotban lévő fertőzött az országban, az őszi hullám tetőzésekor alacsonyabb, 4900 volt a számuk.

Az elhunytak száma meghaladta a 99 ezret, számuk az elmúlt 24 órában 385-tel emelkedett, de a halálozási ráta az elmúlt hetekben már csökkendő tendenciát mutatott.Eg yre több szakember fogalmazza meg ezt a véleményt, hogy a hónap végére előrejelzett javulás ellenére sem lenne szabad egyelőre enyhíteni a korlátozásokon, ami elsősorban a lakhely körüli 10 kilométeres körzet elhagyására vonatkozó tiltást és az este 7 óra és reggel 6 óra között életben lévő kijárási tilalmat jelenti. Az iskolák még legalább két hétig zárva tartanak a tavaszi szünet miatt. Emmanuel Macron államfő korábban azt mondta, hogy május közepétől képzelhető el a korlátozások fokozatos feloldásának megkezdése.

A tárca azt is jelezte, hogy hétfő estig a teljes lakosság 16,5, a felnőtt lakosság 21 százaléka, azaz több mint 11 millió francia kapta meg az első vakcinadózist, és 3,8 millióan, a teljes lakosság 5,7, a felnőtt lakosság 7,3 százaléka mindkét adagot.

Világ tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek