Macron vagy Le Pen? Elnökválasztás vasárnap

Több mint 48,5 millió választópolgárt hívnak ismét az urnákhoz vasárnap Franciaországban. A szavazóknak ezúttal Emmanuel Macron, a „középutas”, leköszönő köztársasági elnök és a Nemzeti Tömörülés jelöltje, a konzervatív Marine Le Pen között kell dönteniük. Franciaország nagyvárosaiban a szavazóhelyiségek reggel 8 órakor nyitnak és este 7 órvárosokban akár este 8 óráig nyitva maradnak. Az első forduló után kialakult erőviszonyok a politikai paletta teljes átrendeződését tükrözik.

Az este 8 órás urnazárást követően kihirdetik az elsőként közzétett, előzetes eredményeket; az tehát, hogy ki lehet a voksolás győztese, viszonylag hamar ismertté válik – kivéve, ha a két jelöltre leadott szavazati különbség rendkívül kicsi lenne.

Forgatókönyvek: ha bukik az elnök

A Franciaországban szombat hajnaltól beállt egynapos kampánycsend előtt a választók szavazási szándékáról közzétett, utolsó adatok szerint a hivatalban lévő elnök meggyőző előnnyel, a szavazatok 56,5 százalékával vezetett. A konzervatív jelölt, Le Pen a voksok 43,5 százalékát kapta volna pénteken az Ipsos-Sopra Steria közvélemény-kutató intézetnek a Le Monde számára készített felmérése szerint.

A végleges eredményeket a Belügyminisztérium várhatóan április 25-én, hétfőn ismerteti, majd az Alkotmánytanács április 27-én, szerdán hitelesíti az adatokat, másnap közzétéve a francia hivatalos közlönyben is.

A választás estéjén két forgatókönyv lehetséges. Ha Marine Le Pen győz, az államfőnek és utódjának meg kell állapodnia a beiktatási ceremónia időpontjáról, amelyre május 13. előtt kell sort keríteni. Mindez általában jól bevált protokoll szerint zajlik (a hatalom átadása, a megválasztott elnök beszéde, katonai tiszteletadás, stb.) Az Elysée-palota új lakója ezután nagyon gyorsan, még aznap vagy másnap kinevezheti a miniszterelnököt. Ő lesz a felelős a kormány mielőbbi megalakításáért.

A hivatalban lévő elnök győzelme esetén a beiktatási ceremóniát “a minimumra kell csökkenteni” – foglalta össze az Alkotmánytanács. Emmanuel Macronnak lehetősége lesz arra, hogy kinevezze miniszterelnökét anélkül, hogy megvárná az ünnepséget vagy az eredményhirdetést, de dönthet úgy is, hogy vár néhány napot, és utána nevezi meg az új kormányfőt.

Le Figaro: háttérbe szorult az elnökválasztás kérdése

„Nyilvánvalónak” nevezte a kampánycsend napján megjelent vezércikkében a Le Figaro Emmanuel Macron várható győzelmét. A lap kiemeli: az elmúlt időszakban mintegy a háttérbe szorult az elnökválasztás kérdése Franciaországban az európai háború és a világgazdasági válság miatt, s még annak ellenére is, hogy „az iszlamista fenyegetést és az általános instabilitást egy veszélyes politikai váltás lehetősége is fokozhatja”.

forrás: hirado.hu

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek