Franciaországban csökkenőben a napi esetszám

Franciaországban valamivel 5 ezer alatt stabilizálódott a koronavírus-fertőzés súlyos betegeinek száma, a napi esetszám pedig már csökkenőben van: az elmúlt 24 órában 23 794 új esetet tártak fel a hatóságok az egy héttel ezelőtti több mint 60 ezerhez képest – derül ki az egészségügyi tárca péntek este közzétett adataiból.

    Az elhunytak száma csütörtök óta 467-tel 43 892-re emelkedett az előző napi 472 és a szerdai 329 után.
Kórházban pénteken 32 676 beteget ápoltak az előző napi 32 654-hez képest, ami megfelel a tavaszi hullám tetőzési szintjének: április 14-én 32 292-en voltak a francia kórházakban.
A súlyos betegek száma azonban ezúttal kevesebb, mint az első hullámban, amikor is a tetőzéskor 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva. Pénteken viszont 4887 beteg feküdt intenzív osztályon, ami hárommal több, mint csütörtökön.

Ennek oka, hogy a fertőzötteket hamarabb kiszűrik, az ellátás minősége javult, így rövidebb időre kerülnek az emberek kórházba, s kevesebben vesztik életüket.
Az elmúlt 24 órában csaknem 3 ezer betegfelvétel történt, de megközelítőleg ugyanennyien gyógyultan hagyták el a kórházakat.
A pozitív tesztek aránya 17,7 százalék volt pénteken. A legmagasabb arány a hónap elején meghaladta a 20 százalékot, de a karantén két héttel ezelőtti kihirdetése óta az adat fokozatosan csökken.
A járvány második hullámának tetőzését a következő napokban várják a szakemberek.


Hasonló cikkek