Frankenstein: 200 éves klasszikus

Fritsi Péter

Kicsit több mint 200 éves Mary Shelley gótikus thiller/horror klasszikusa, mely megjelenése óta 70 különböző adaptálást élt meg, ezek között akadt rövidfilm, mese és rendes mozifilm is.

Az első filmadaptációja a könyvnek Thomas Edison 1910-es rövidfilmje, mely mindent elkövetett, hogy hű maradjon az eredeti műhöz, de mint a legtöbb ilyen esetben, az eredeti regény sokkal többet képes nyújtani. Ezt rengeteg próbálkozás követte, de igen csekély mennyiség sikerült közülük jól. A Syfy az egyik cikkében összegyűjtötte a legrosszabb és legkiválóbb Frankenstein feldolgozásokat, a jobbaknak a következőket tartották: James Whale féle Frankenstein, Frankenstein menyasszonya, Az ifjú Frankenstein, Frankenstein átka és a Rocky Horror Picture Show.

Mary Shelley könyvének főszereplője az ifjú tudós, Victor Frankenstein, aki embert kíván alkotni a tudomány eszközeivel. A végeredmény azonban nem várt eseményekhez vezet, egy torz teremtményhez, akit miután sorsára hagynak, bosszút forral teremtője ellen.

A számos adaptáció ellenére a Frankenstein igazi ereje a szavakban rejtőzik.

Forrás: Bookstr.com


Hasonló cikkek