„Freddie Mercury ma is élne”– beszélgetés Szlávik János infektológus főorvossal

A Dél-pesti Centrumkórház, Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosával, a HIV/AIDS és a trópusi betegségek elismert szakértőjével a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban tartott sajtótájékoztató után beszélgettünk.

Vona Ildikó/ PannonHírnök: Honnan ered a HIV-vírus? Modernkori betegségnek tekinthető az AIDS?

Dr. Szlávik János: Nagyon sok betegség van, ami Afrikából származik, ezek egyike a HIV/ AIDS-betegség. Valamikor a századforduló előtt történhetett meg, hogy kiszabadult a vírus Afrikából. A fekete embereket rabszolgaként elhurcolták Haitire, s a közép-amerikai Haitiről került fel az Egyesült Államokba. Az 1980-as évek elején vették észre a betegség létezését Amerikában, 1970 körül terjedhetett el olyan közösségben, ahol a szokásosnál aktívabb szexuális életet éltek. A ’80-as években figyeltek fel – a melegek között – korábban még nem ismert betegségre, amit az immunrendszer összeomlása okozott. Néhány évnek el kellett telnie, míg azonosították a vírust. Onnantól kezdve a következő évtizedekben az egész világon, valamennyi országban elterjedt, s eljött Magyarországra is.

– Itt mikor jelent meg?

– Az első beteget 1985-ben fedeztük fel. Úgy tűnik, a vírus nálunk megmaradt az eredeti formájában, ami az Egyesült Államokban volt, tehát a meleg férfiak között, a többi rizikós csoportba – az intravénás drogosok, a férfi és női prostituáltak közé – valahogy nem jutott be. Szerencsére Magyarországon elvétve találkozunk olyan esettel, amikor egy édesanya a gyermekét fertőzi meg, ugyanígy ma már elképzelhetetlen az, hogy valaki vérrel vagy vérkészítménnyel kapja a vírust. 1986-ig, amíg a véreket nem szűrték HIV-re, addig néhány esetben megtörtént a vérrel, vérkészítménnyel fertőződés, de ez ma már nem fordulhat elő.

– Magyarországon mennyire terjedt el a HIV-vírus?

– A világ más országaival összehasonlítva Magyarország az alacsonyan fertőzött területek közé tartozik, mert körülbelül 2-2500 olyan ember él az országban, aki tudja magáról, hogy hordozza a vírust. Az elmúlt 30 év távlatából nézve ez tényleg nem sok, de egészen közel hozzánk, Ukrajnában, Oroszországban már egy olyan, intravénás drogosok között terjedő járvány zajlik, ami több százezer vagy akár több millió fertőzést is jelent. Mi évente 2-300 új esettel, emberrel találkozunk, aki elmegy szűrésre vagy valamilyen orvosi beavatkozás során derül ki róla a HIV-fertőzés.

– Az első pácienseknél mennyi ideig tartott a betegség?

– Az első betegek között voltak, akik vérkészítménnyel kapták és pár éven belül kialakult az AIDS-stádium, ők már mind meghaltak. Idős emberek voltak, de a betegség rendkívül hosszú ideig tarthat. Bizonyos esetekben 10-15 év is eltelik, míg a tünetek megjelennek, ezalatt az illető magában hordozza a vírust, és sajnos fertőzhet is másokat védekezés nélküli szexuális kapcsolattal. Az AIDS-betegség kialakulása általában 5-10 évet vesz igénybe, viszont amikor az illető már beteg, nem szokott 1-2 évnél tovább élni megfelelő kezelés hiányában. Valamikor a kezdetekkor csak az előrehaladott betegeket kezeltük. Ha valakiről ma kiderül a HIV-vírus azonnal gyógyszert kap, olyan korszerű gyógyszereket, amiket a ’90-es években még elképzelni sem tudtunk. Kezdetben nagyon sok gyógyszert kellett szedni a páciensnek, rengeteg mellékhatással, mára a fejlesztések odáig jutottak, hogy akár 1 tabletta tartalmazza azt a 3 hatóanyagot, amivel gyakorlatilag mellékhatások nélkül, normális módon leélheti az életét. Dolgozhat tovább, egészséges gyereke születhet, és ez nagyon fontos, hiszen minden évben van öt-hat hölgy, aki gyermeket vállal, s minden esetben teljesen egészséges lesz a kisbaba.

–  Nem örökíti át az anya a vírust?

– Ha gyógyszert szed, akkor nem. Ritkán fordul elő, hogy olyan édesanya szül, aki nem tudja magáról a HIV-fertőzést, viszont ez felveti a terhesek kötelező HIV-szűrésének lehetőségét. Ha egy várandós anyáról még a legelején kiderül a fertőzés és gyógyszeres kezelésben részesül, akkor biztosan egészséges gyermeke lesz.

Sajtótájékozató: dr. Szlávik János (jobbra) a miskolci kollégái körében (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

–   Említette a sajtótájékoztatón: járnak a betegek orvosról-orvosra, mert nehezen derül ki, hogy ez mi…

– Vannak speciális tünetek – olyan nyirokrák, bőrrák, Kaposi-szarkóma, fertőzések stb.–, amelyek jellegzetesek a HIV-nél, de ezek ritkák és nagyon nehezen felismerhetők, ezért kell elmenni szűrésre. 200 ember van évente, ebből 50 AIDS-stádiumú, közülük kerül ki az a 15, aki meghal, mert a betegségnek van egy olyan fázisa, amikor már nem tudom meggyógyítani. Nagyon súlyos tüdőgyulladás, agydaganat, egyéb daganatok, gombás fertőzések jelentkeznek, ezeknél sajnos már nem tudunk segíteni.

– Hol és hogyan történik a szűrés?

– Magyarországon vannak anonim állomások, szűrnek a bőr és nemi kórtani intézetekben, a nemi beteg gondozókban és az ÁNTSZ állomásokon. A szűrés egyszerű vérvételből áll, de léteznek ma már ún. gyorstesztek, amik az ujjbegyből meg tudják állapítani 10 percen belül a fertőzést. Vannak nyáltesztek, amelyek 15 perc alatt megmutatják az eredményt, és rendkívül biztonságosak. Nagyon fontos a szűrés! Nemcsak azért kell, hogy az illető jól legyen és leélje az életét, hanem azért is, hogy ne fertőzzön meg másokat.

– Létezik megelőzés ezen a téren?

– Ha arra gondolunk, hogy Nyugat-Európában, Amerikában elkezdett emelkedni a nemi betegségek száma, akkor látni kell, a megelőzés valahogy nem megy. A Facebook-, Instagram-nemzedék nem törődik már a gumióvszerrel, meg a nemi betegség elleni védekezéssel, emiatt találkozunk egyre több szifilisszel, vérbajjal, kankóval, HPV-fertőzéssel a rendelőben.

– Hogyan terjed a HIV-vírus?

– Kizárólag szexuális úton, vérkészítménnyel, anyától gyermekre, illetve intravénás droggal. Ez nem ebola, ami az ép bőrön is átjut. Sőt, azt lehet mondani, hogy nehezen terjed. Ezért szomorít el, ha a fiatalok nem használnak gumióvszert, amivel nemcsak a HIV-től, hanem más nemi betegségtől is megóvhatnák magukat. Ha megnézzük a statisztikákat, rengeteg köztük a huszonéves fiatalember. Őket kell valamilyen módon elérnünk, hogy vigyázzanak jobban az egészségükre.

–   Mikor jelentkeznek a HIV-fertőzés tünetei?

– 10-15 évig semmi baja nincsen, aki tünetmentes HIV-fertőzött, és ahogy elkezdődnek a bajok, onnantól hívjuk AIDS-betegnek. Ennek jól meghatározható jelei vannak, ekkor már bakteriális, gombás, parazita, daganatos betegségek sorozatával találkozunk.

– Mennyire igényel speciális kezelést egy-egy ilyen páciens?

– Eléggé. Azok a betegségek, amik őket megtámadják, rendkívül speciálisak. Gombás agyvelőgyulladás, különböző daganatok, nyirokrákok, speciális tüdőgyulladások, s ezeket infektológusoknak kell kezelni; olyan embereknek, akik fertőző betegségekkel foglalkoznak.

– 2019-ben mennyire számít halálos betegségnek az AIDS?

– Az AIDS halálos betegség, ha nem kap gyógyszeres kezelést az illető, de ha kap, akkor már nem az. Aki rendesen szedi a gyógyszert, tényleg leéli az életét.

– Az AIDS egyik legismertebb áldozata a Quenn együttes énekese. Manapság milyen esélyei lennének az életre?

– Freddie Mercury ma is élne, ha akkor már léteztek volna a mai gyógyszerek.

Elton John, az AIDS megfékezéséért folytatott kampány egyik élharcosa (MTI kép: Reuters/ Shannon Stapleton)

– Mi a tapasztalat? Amikor egy ember megtudja saját magáról a HIV-vírust, hogyan fogadja?

– Magyarországon az emberek nem nagyon ismerik ezt a betegséget. Sokszor az én HIV-fertőzött betegem sem hiszi el nekem, hogy ő most már nem fog meghalni.

– TB-támogatás jár az említett gyógyszerekre?

– Természetesen. 100 százalékban támogatott szerek, csupán egy ún. dobozdíjat kell kifizetni, ami 300 forint.

–  Milyen hamar sikerült orvosságot találni a HIV-fertőzésre?

– Elég gyorsan. 1983 körül fedezték fel a HIV-vírust és 1995-re már megvoltak a gyógyszerek. Ezt az ebolánál is látjuk mostanában. Volt egy-két járvány, ami nagy populációt érintett a világon, és már van hatékony gyógyszer, valamint oltóanyag. Szerencsére a mai világ fejlett orvostudománya képes legyőzni az ilyen, és az ehhez hasonló problémákat.

(Főcím fotó: MTI)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek