Freskótöredékek alapján rekonstruálható a gombaszögi kápolna festése

Bemutatták Gombaszögben a pálos kolostorhoz tartozó, nyolcszögletű kápolna falának alsó részén talált freskótöredékeket. A fennmaradt részleteknek köszönhetően a kápolna lábazati zónájának teljes kifestése rekonstruálható.

A falképtöredékekre már a 2019-es ásatás során rábukkantak, de megóvásuk miatt nem bontották ki azokat. 2020 őszén a földréteg leomlott, láthatóvá váltak a szinte sértetlenül fennmaradt kifestés részletei. Ezeket a restaurátorok fixálták.

Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke elmondta, a 6,8 méteres belső átmérővel rendelkező, félköríves szentéllyel kiegészített nyolcszögletű kápolna Kárpát-medencei szinten is ritkaság, hisz ez a 3. ilyen ismert középkori épület. Szinte bizonyosra vehető, hogy a kolostort alapító Bebek György királynéi tárnokmester ezen a helyen lehetett eltemetve. A freskók egy újabb bizonyítékot szolgáltatnak ehhez az elmélethez, ugyanis erős analógiát mutatnak a pelsőci templom freskódíszével, valószínűleg ugyanannak a műhelynek a termékéről van szó.

„Tudjuk Bebek Györgyről, hogy többször járt Itáliában, valószínűleg egyik pádovai útjáról hozott magával olyan mestereket, akik a pelsőci templomot, illetve akár a gombaszögi templomot és kápolnát kifestették” – mondta Orosz Örs. Hozzátette, jelenleg körülbelül a kolostor területének nem egészen 20 százaléka van feltárva. A magyar kormány támogatásának köszönhetően a következő szezonban konzerválják a már feltárt részeket.

Egy sikeres Interreg-pályázatnak köszönhetően pedig megújul a közelben található Andrássy-kúria, amelyben egy állandó kiállítás mutatja majd be Gombaszög és a gombaszögi pálos kolostor középkori történetét, illetve az Esterházy, majd az Andrássy uradalom, az itteni vasgyártó hámorok újkori történetét.

A tervek szerint a kúriában kap majd helyet annak a tavaly feltárt középkori cserépkályhának a másolata, amelynek zöld csempéin a címer, illetve magyar szentek is láthatók. Balogh Árpád, a Kassai Műszaki Egyetem (TUKE) régésztechnikusa ennek kapcsán elmondta, az a terv, hogy a leletanyagot, amelyet egyelőre az egyetemen őriznek, visszahozzák Gombaszögbe, itt kellene folytatódnia a feldolgozásnak, restaurálásnak.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Fábián Gergely


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek