Friss felvidéki naptárak, nemzetstratégiai töltettel

Népviseletek 18.indd

Amellett, hogy évről évre a külhoni magyarsággal és az elcsatolt területekkel kapcsolatos többnyelvű falinaptárakat is kiad (ki mer adni) a budapesti Százszorkép, 2016-ra egy sajátos nemzetstratégiai lépést is tett a kiadó.

A Nagy Magyarország Anno szerkesztője, Balázs D. Attila kezdeményezésére, aki egyben az Erdély Anno 1895–1944 album írója is, minden naptárban kibővítették a névjegyzéket közel kétszáz anyakönyvezhető, szép régi magyar névvel. Ez remélhetően hatással lesz a mára jócskán deformált névadási szokásokra a magyarság körében, hiszen ezek az igényes kiadványok több ezer emberhez eljutnak.

A kiadó Nagy Magyarország Anno naptára bír a legtöbb felvidéki vonatkozással. A 22X22 centiméteres, tehát se nem túl nagy, se nem túl kicsi falinaptár szépen befóliázva, kartonlappal kimerevítve feszít büszkén a könyvesboltok polcain, így talán könnyebben is tűri a többségi nemzet, vagy épp a nemzeti érzelemben hiányos „nemzettársak” néha fel-feltörő indulatait. A kiadvány a történelmi nagy Magyarország tájaira kalauzol bennünket, országunk egykori nagysága és persze, gazdagsága elevenedik meg a felvonultatott ritka régi képeslapokon.

A Felvidékről Krasznahorka vára egy 1910 körüli, Pozsony egy 1914-es, míg Selmecbánya egy 1912-ben kiadott antik képeslapon jelenik meg. Ugyanilyen régi képes levelezőlapon tűnik fel a székesfőváros, vagyis Budapest és a kedves Szentendre. Kárpátaljáról Munkács, Erdélyből pedig Kolozsvár, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Déva és Torockószentgyörgy, a Délvidékről Fiume tengeri kikötője és a híres gombosi gőzkomp.

Hogy mi a gőzkomp? Nos, az kiderül az időutazást segítő érdekes leíró szövegekből, amelyeket egyedi térképek is kísérnek, a naptár ráadásul a képeslapokat felnagyítva mutatja be, így a felvételek rejtett részletei is feltárulnak.

A 2016-os Magyar népviseletek naptárban is van felvidéki vonatkozás. A kiadvány Európa leggazdagabb népviselet-együttesét bemutató múzeumából, az Abádszalóki babamúzeumból mutat be kárpát-medencei magyar viseletekbe öltöztetett babákat. A kis, 18X18 centiméteres, háromnyelvű leírásokkal ellátott naptárban a felvidéki mellett erdélyi, belső magyarországi, délvidéki, csángó és kárpátaljai népviseletek is szerepelnek.

A kiadványok megvásárolhatók a rimaszombati Tompa Mihály könyvesboltban (www.konyvrs.eu), illetve a Családi Könyvklubnál (www.konyvklub.sk).

NT

(Megjelent a Szabad Újság december 2-i számában.)

 


Hasonló cikkek