Friss tramtrain hírek: így teljesítenek a szerelvények

Ahogy korábban azt lapunk is megírta, a hazánkban lévő mind az öt szerelvény megkapta a működési engedélyeket, és elindult az 50. 000 kilométeres futópróba Hódmezővásárhelyen is

A járművek biztonságosak, a vezetők képzése is sikeres, de az 50.000 kilométeres próbát minden tramtrain-nek teljesítenie kell, hogy biztosak lehessenek benne, alkalmasak utasok szállítására is. Ezidáig jól haladnak a próbák, habár tudomásunkra jutott, hogy megvolt az első koccanása az egyik Vásárhelyen futó szerelvénynek. Autóval ütközött, de személyi sérülés nem történt. Az autó sofőrje bizonyult hibásnak, mert nem volt elég körültekintő, amikor áthajtott a síneken. Mivel nem a vasútvillamos vezetője okozta a kisebb balesetet, és a jármű továbbra is használható, nem állították le a próbát.

Hétfőn már a harmadik tramtrain is megérkezik Hódmezővásárhelyre

Ezzel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót a településen. A radio7.hu szerint, Biber Anett, MÁV-szóvivő  elmondta, kiemelt figyelem szükséges a forgalomban résztvevőktől, ugyanis a villamosvasút vezetőinek visszajelzései szerint hatalmas a bizonytalanság a közlekedők részéről.

Ez valószínűleg egyébként azért van így, mert a városban eddig még nem közlekedett villamos. A lakosságnak így a próbaidőszakban bőven van mit tanulnia. Annál is inkább, mert úgy tudjuk, hogy november eleje és december vége között kezdődhet az utasszállítás, előre láthatólag hat szerelvénnyel és egy ideiglenes menetrenddel. Ezt Lázár János  a beruházásért felelős kormánybiztos nyilatkozta ugyancsak a Rádió7-nek.

A kormánybiztos azt is hozzátette, hogy nem ment bele abba a kezdeményezésbe, miszerint csökkentsék a próbajáratok kötelező kilométerszámát. Lázár János úgy véli, néhány hét már nem számít a korai kezdés szempontjából. A tapasztalatgyűjtés és a biztonság megteremtése szempontjából viszont nagyon is fontos, hogy mennyit futnak a próbaidőszak alatt a járművek. Ezért a kitűzött cél továbbra is 50.000 km marad.

A hatodik szerelvény hamarosan indul hazánkba. A tramtrain-ek Magyarország egyik legfontosabb közlekedési eszközei lesznek. Vásárhelyen pedig egyenesen a legfőbbek. Ezért is szükséges a körültekintés és a fokozott figyelem. A vasútvillamos hibrideknek hála sokat változik, javul és gyorsul, ugyanakkor biztonságosabbá, tehermentesebbé is válik a közlekedés Csongrád – Csanád megyében.

Farkas Cs. Tekla


Hasonló cikkek