Másfél gramm marihuána már csak egy év börtönt ér

Tegnap a szlovák parlament enyhítette a marihuána birtoklásáért járó büntetéseket. 72 képviselő a 122-ből rábólintott.

Az utóbbi 15 év legalapvetőbb jogi változatása történt ezen a területen. De első alkalommal fordult elő, hogy enyhítették a vonatkozó szabályokat – nyilatkozta a kérdéssel kapcsolatban Juraj Krúpa, az OĽaNO képviselője.

Kristián Čekovský, a legerősebb kormánypárt másik képviselője megjegyezte, hogy Robert Fico már 10 évvel ezelőtt egyik írásában jelezte, felesleges kemény büntetéseket kiszabni a marihuána birtoklása miatt.

Az új szabályok május elsejétől hatályosak. Eszerint ha valakinél három adagnyi – azaz mintegy másfél grammnyi – füvet találnak a hatóság emberei, az eddigi 3 év helyett legfeljebb csupán egy éves börtönbüntetést szabhatnak ki a bíróságok.

Az egyik legnagyobb változás az lesz, hogy májustól a bíróság gyógyászati kezelést ajánlhat fel a marihuánát birtoklónak, azaz pár hónapon keresztül szakembereket kell meglátogatnia a tetten ért illetőnek. Aki otthoni termesztéssel foglalkozik, azt a bíróság nem is kell, hogy elzárással büntesse, mert az eddigi 1-5 éves büntetést 0-5 évesre csökkentették.

Forrás: tasr, parameter.sk

Fotó: tasr

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek