Ganz mégis miniszter lehet

Alakul a nemzeti egységkormány Izraelben.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán elállt eddigi tervétől, visszavonta Ofír Akunisz miniszteri jelölését, és elfogadta egykori ellenlábasa, majd koalíciós partnere, a Kék-Fehér pártot vezető Beni Ganz igazságügyi miniszteri kinevezését az átmeneti kormányban – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja szerdán. „A zsákutca elkerülésére és az igazságügyi minisztérium működésének biztosítására a miniszterelnök eldöntötte, hogy Beni Ganzot nevezi ki az átmenti kormány igazságügyi miniszterévé” – közölte a miniszterelnöki hivatal szerdán. A katonai rádió híradása szerint már szerda este összeül a kormány, hogy megszavazza Ganz kinevezését.

A váratlan visszalépés előtt egy órával Netanjahu ügyvédje még benyújtotta ezzel ellentétes, Akunisz kinevezésének jogszerűségét bizonyító álláspontját a legfelsőbb bíróságon. Az Izraelben alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság a kedd esti botrányos kormányülés után felfüggesztette a Likudhoz tartozó Ofír Akunisz kinevezését, és szerda délutánra meghirdetett, a nyilvánosság számára élő adásban ígért ülésén választ várt a legfőbb ügyész szerint jogsértő szavazásról Netanjahu jogi képviselőjétől.

Kedd este Avicháj Mandelblit izraeli főügyész törvénytelennek, és ezért semmisnek nyilvánította a kormány szavazását az új igazságügyi miniszter személyéről, miután tiltakozása ellenére Netanjahu a Likud jelöltjét szavaztatta meg. Ofír Akunisz jelölése és megszavazása azért nem tekinthető az izraeli jogrend szerint elfogadhatónak, mert a tavaly nyáron megszületett koalíciós kormányzati megállapodás szerint a Kék-Fehérnek kell adnia az igazságügyi minisztert, és a Netanjahu, valamint a Ganz mögött álló minisztereknek azonos számú szavazati joguk kell legyen.

Az átmeneti kormányban azonban többségbe kerültek a Benjámin Netanjahu miniszterelnököt támogató miniszterek, akik először leszavazták Beni Ganz jelölését, majd Netanjahu követelésére és a főügyész tiltakozása ellenére megszavazták a Netanjahu vezette Likud jelöltjét, Akuniszt. Netanjahunak azért van jelentős többsége az átmeneti kormányban, mert tavaly hat, Ganz pártja által delegált miniszter távozott a Kék-Fehérből és a kormányból, és ezzel felborult a koalíciós szerződésben rögzített erőegyensúly a kabinetben.

Hatályos izraeli törvények szerint a leköszönő kormány átmeneti kormányként hivatalban marad a parlamenti választásokig, majd az új kormány megalakulásáig. Noha a korábbi Ganz-Netanjahu-egyensúly a hat miniszter távozásával felbomlott, mégsem neveztek ki új tárcavezetőket a helyükre, mert Benjámin Netanjahu megakadályozta az ezzel foglalkozó kormányülések összehívását. Súlyos gondokat okozott az államigazgatásban, hogy nem állnak vezetők a minisztériumok élén, és ezért egy civil szervezet a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy kényszerítse a hiányzó miniszterek kinevezését.

Az igazságügyi miniszter kinevezése különösen fontos, mert ellenjegyzése nélkül nem lehet új törvényt beiktatni Izraelben. A legfelsőbb bíróság a hozzá benyújtott petíció nyomán vasárnap 48 órát adott a kormánynak a miniszteri tárca betöltésére, és ezért hívták össze kedden a kabinet ülését.

Világ tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek