Gázban a magyar-ukrán kapcsolatok?!

Ukrajna szerint kényesen érintette a magyar-ukrán kapcsolatokat Magyarország és az orosz Gazprom gázipari vállalat között kötött szerződés, amely másfél évtizedre biztosítja hazánk biztos energiautánpótlását, egy viszonylag kiszámítható konstrukció keretén belül.

Az ukrán külügyminiszter Dmitro Kuleba ezt úgy értékelte, hogy Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra, mivel Ukrajna kihagyásával köttetett meg a szerződés. Megfelelő válaszlépést terveznek, amelyben semmilyen sajnálkozás és együttérzés nem lehet – mondta Kuleba. A valóság viszont az, hogy az ukránok szerint hiába igyekszik Magyarország az orosz és az ukrán féllel is jó viszonyt ápolni, előbb-utóbb választania kell, mert országunk politikája így konfliktusba fog torkollni. Az ukránok álláspontja, hogy az aláírt szerződés aláássa „Ukrajna nemzetbiztonságát és Európa energetikai biztonságát”. Ezért az ukránok az Európai Bizottságnál támadják meg a szerződést, a két ország pedig kölcsönösen bekérette a nagyköveteket, mely előrevetíti, hogy az ügynek még lesz folytatása.

A Mi Hazánk álláspontja, hogy egy gazdasági döntés miatt senki nem vonhatja kérdőre hazánkat, nem tiporhatja két lábbal szuverenitásunk. Ahelyett, hogy az ukránok szankciókat helyeznek kilátásba, inkább gyakoroljanak önkritikát a kisebbségeket hátrányosan megkülönböztető nyelvtörvényük, vagy épp a Kárpátalján élő őshonos kisebbségek jogainak megnyirbálása, sárba taposása miatt! Jövőre, amikor a Mi Hazánk Mozgalom már megkerülhetetlen része lesz a magyar törvényhozásnak, mi minden partneri kapcsolatot ahhoz fogunk kötni, hogy az anyaországtól elszakított területeken hogyan bánnak nemzettestvéreinkkel.

Közlemény

 


Dócs Dávid, a Mi Hazánk alelnöke

 

 

 


 


Hasonló cikkek