Genf: Nyitott orosz Amerikai tárgyalások

Orosz külügyminiszter: hivatalosan soha nem fenyegettük meg Ukrajnát

Jelentős előrelépés ugyan nem történt, de nyitottan tárgyalt egymással az orosz és az amerikai diplomácia vezetője Genfi találkozójukon, amit azzal a céllal tartottak, hogy csökkentsék az ukrán határ közelében végrehajtott orosz csapatösszevonás óta megnövekedett feszültséget. -adta hírül  az euronews.com páneurópai hírcsatorna weboldalán.

“Oroszország soha, sehol, egyetlenegyszer sem fenyegette meg hivatalos képviselőin keresztül az ukrán népet” – mondta Szergej Lavrov.

“Nem zárjuk ki, hogy ez az egész hisztéria, amit a nyugati államok tanúsítanak, ha nem is az ukrán katonai akciók kiprovokálását célozza Donbasz régióban, de legalábbis azt hivatott leplezni, ahogyan Kijev szabotálja a minszki megállapodást. Nem látok más magyarázatot” – tette hozzá.

Antony Blinken arra kérte Moszkvát, bizonyítsa be, hogy nem kívánja megtámadni szomszédját, és visszavonja az ukrán határ közelébe felvonultatott csaknem százezer orosz katonát.

“Tapasztalatból tudjuk, hogy Oroszországnak kiterjedt agressziós forgatókönyve van, ez alatt a katonai akcióktól eltérő agresszió értendő, beleértve a kibertámadásokat, a félkatonai taktikákat és más eszközöket, amelyekkel nyíltan katonai akció nélkül is agresszívan érvényesíthetik érdekeiket. Ezekre csak határozott, kalibrált és egységes válaszlépésekkel reagálhatunk” – fogalmazott.

Az orosz külügyminiszter arról is beszélt a találkozón, hogy a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatok között szerepel a NATO-erők kivonása Romániából és Bulgáriából. A moszkvai külügy szerint így lehetne visszatérni az 1997, vagyis az Oroszország és a NATO közötti alapmegállapodás előtti felálláshoz.

 

Amennyiben a VilágTükör rovatba tetszenek a hírcikkek, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek