Genfi megállapodás: nem mindenki örül Amerikában

Miközben az amerikai kormány vasárnap az Iránnal a nukleáris programjáról megkötött átmeneti megállapodás ellenőrizhetőségét igyekezett kiemelni, a kongresszus tagjai a kételyeiknek adtak hangot; de egyúttal hajlandóságot mutattak arra, hogy időt adjanak az alku megvalósulására azzal, hogy csak késleltetett érvényű szankciókat fogadnak el Teheránnal szemben.

John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap televíziós interjúk sorozatában hangoztatta, hogy a megállapodás megerősíti Izrael és a térség biztonságát, mert az iráni nukleáris tevékenységnek a korábbinál sokkal kiterjedtebb ellenőrzését teszi lehetővé. Kerry ezzel Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek arra a kijelentésére reagált, miszerint Genfben “rossz megállapodás” született.

“Semmi sem a bizalmon alapul (a megállapodásban). Ez nem bizalmi kérdés. Ez az ellenőrzés és beható vizsgálat kérdése” – nyilatkozott Kerry a CNN-nek a megállapodásról, amely befagyasztja az iráni atomprogramot és annak egyes elemeit visszafejleszti.

“Ez a tárgyalás nem a fantázia vagy az eszmények művészete. Ez a lehetséges dolgok művészete” – mondta az amerikai külügyminiszter az ABC-nek az alkut ért bírálatokkal kapcsolatban.
Rámutatott, hogy a megállapodás alternatívája az lett volna, hogy Irán tovább haladhatott volna nukleáris programjának megvalósításával. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok célja Teherán atomfegyverhez jutásának megakadályozása, csakúgy, mint Izraelnek.

Az amerikai kormány a megállapodás megőrzése érdekében arra próbálja meg rávenni a kongresszust, hogy az tartózkodjék az újabb Irán elleni szankciók elfogadásától. Noha a genfi megegyezést számos bírálat érte törvényhozásban mind republikánus, mind demokrata politikusok részéről – különösen azok fejezték ki nemtetszésüket, akik szoros kapcsolatokat ápolnak Izraellel – az első reagálások többségéből úgy tűnik, hogy az elkövetkező hat hónap alatt a washingtoni Capitoliumon nem fogadnak el újabb azonnali érvényű gazdasági büntetőintézkedéseket. Ám arra az esetre, ha Irán megsértené az alkut, a büntetőintézkedések példátlan szigorítását helyezték kilátásba.

Dianne Feinstien, a szenátus hírszerzési és Carl Levin, a felsőház katonai bizottságának demokrata elnöke a megállapodást támogató nyilatkozatokat adott, amelyekből azonban nem hiányzott a fenyegetés, hogy szerződésszegés esetén a jelenleginél komolyabb szankciók lépnek majd életbe.

Saxby Chambliss republikánus szenátor, a hírszerzési bizottság rangidős republikánus tagja úgy fogalmazott, hogy a kongresszusnak újabb, de halasztott érvényű szankciókat kell elfogadnia. Robert Menendez, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke szintén amellett érvelt, hogy a törvényhozás fogadjon ugyan el gazdasági büntetőintézkedéseket, de azok álljanak tartalékban arra az esetre, ha Irán megsértené az egyezséget.

Ed Royce, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke a szankciók szigorítását követelte, ám John Boehner, a szövetségi alsóház elnöke azt közölte: a megállapodást “egészséges kétkedéssel” kell fogadni és fenn kell tartani a Teherán ellen már életbe léptetett gazdasági büntetőintézkedéseket, de újabbak bevezetését nem javasolta.

Júniusban a szövetségi képviselőház 435 tagja közül 400 szavazott az Irán elleni szankciók súlyosbítása mellett, amelyek értelmében teljes egészében feketelistára helyeznék az iszlám köztársaság autóiparát. A szenátus a héten határozott arról, hogy decemberben szavaz majd a lehetséges szigorításokról. A kongresszus két háza ezután kezdheti meg a két törvénytervezet harmonizálását.

A genfi megállapodás ugyanakkor enyhít néhány nemzetközi szankciókon, cserébe az iráni atomprogram felülvizsgálatára és szigorúbb nemzetközi ellenőrzésére vonatkozó engedményekért.

MTI

Related posts:

  1. Genfi csúcs Iránról: ott lesz az amerikai külügyminiszter is Genfbe utazik pénteken John Kerry amerikai külügyminiszter…
  2. Kerry nyugalomra int Irán ügyében Nyugalomra intette szerdán az Irán ellen újabb szankciók bevezetését szorgalmazó…
  3. Nem mindenki örül a Super Bowlnak Az amerikaifutball-bajnokság idei nagydöntőjét egy olyan városban rendezik – New…

Hasonló Bejegyzések bitosítva a Yet Another Related Posts Plugin segtségével.

Yarpp


Hasonló cikkek