Gerhard Richter, a leghíresebb kortárs festő kiállítása nyílik Budapesten

Nem sokkal a preraffelita mozgalmat elsőként bemutató magyarországi tárlat után egy újabb nagyszabású kiállítást mutat be az MNG. Augusztus 27-től november 14-ig Gerhard Richter egész életművét átfogó kiállítás lesz a fő kulturális attrakció Budapesten. A különböző hazai és nemzetközi köz- és a magángyűjteményekből összeválogatott 80 db alkotás érinti fogja életművének valamennyi korszakát. „A művek a 1960-as évek ikonikus fotófestményeitől a legismertebb kolorisztikus absztrakt műveken át a legfrissebb, a nagy festészeti életmű „utáni” intim ceruzarajzokig terjednek.” – olvasható az MNG közleményében.

A kiállítás már csak azért is különleges, mert az idén 89 éves drezdai művész, tavaly jelentette be hogy végleg leteszi az ecsetet. Korából és egészségügyi állapotából adódóan inkább már csak kisebb rajzokkal szeretne foglalkozni. Richter pályafutása részben a festészet médiumának felfedezése. Az 1960-as években fotórealisztikus festményeivel tett szert nemzetközi sikerre. Különböző témákban csendéletek, tájképeken, aktokon, életképeken adta vissza a fotó elmosódó homályos effektjét a festészet nyelvén. Ez az elmosódó hatás amely elindította őt az absztrakció irányába, hogy a fotórealizmusról áttérjen az attól szinte teljesen eltérő absztrakcióba. Richter azonban mindkettőbben kiemelkedő, a realizmus és absztrakció közötti feszültségben találta meg az expresszív képi lehetőségeket.

A művész életével eddig két film is foglalkozott, azonban ő csak az egyikhez járult hozzá. A tárlaton levetítésre kerül az a többszörösen díjnyertes 2011-ben forgatott dokumentumfilm, amely a láthatatlan megfigyelő szemével enged bepillantás Richter intim alkotói folyamatába. A Gerhard Richter, a festő című portréfilmben a művész még ha szűkszavúan is, de beszél alkotói folyamatáról festészethez fűződő gondolatairól.  Florian Henckel von Donnersmarck 2018-as, a Mű szerző nélkül című filmjétől, amely Richter életének történetein alapszik, azonban a művész teljesen elhatárolódik.

Részelet a Gerhard Richter, a festő című filmből

Borítókép: Gerhard Richter, Az olvasó (1994)


Hasonló cikkek