Gibbs Farm, Új-zéland gigantikus szobor parkja

Takó Hajnalka

1991-ben Alan Gibbs új-zélandi milliomos vállalkozó és műgyűjtő, úgy gondolta egy saját farmot hoz létre gyűjteményének kialakítására és bemutatására. A 700 hektárnál is nagyobb területű dombos, erdős föld a Kaipara kikötőhöz közel terül el, amely a déli félteke legnagyobb kiterjedésű kikötője. A Gibbs Farm a szabadtéri szobrászat és landart monumentális alkotásainak egy kivételes megközelítésből kialakított gyűjtemény példája. A legtöbb alkotás helyspecifikus mű mivel Gibbs nem egyszerűen megvásárolja a műveket, hanem megbízás során ”kihívás” elé állítja a művészeket a környezet és látásmódjuk újragondolásában. A felkért művészek között megtalálható Richard Serra, Anish Kapoor, Sol LeWitt, Bernar Venet, Zhan Whang.

A farm egyik legismertebb alkotása Neil Dawson Horizons alkotása, amely úgy néz ki mintha egy kis papír darab lenne egy domb tetejére rajzolva. A 15 m széles alkotás, messziről háromdimenziós hatást gyakorol, de tulajdonképpen egy vasból készült lapos, síkszerű szobor. Ugyanakkor szintén itt található a világ legnagyobb Tesla-tekercse, az Electrum amely Eric Orr művész és Grey Leyh elektromérnök közös alkotása. A több mint 11 méter magas villámokat szóró tekercs 3 millió voltot termelésére képes.

 A világszinten nem annyira ismert ám még is egyedülálló szoborpark szabadon nem látogatható, havonta csak egyszer nyílik a nagyközönségnek alkalma arra, hogy megtekinthessék ahogyan ezek a hatalmas nem szokványos szobrok a környezetükhöz adaptálódnak. Farm révén azonban nem kell meglepődnünk, ha egy-egy alkotás mellett legelésző bölényeket vagy emukat, zsiráfokat  is látunk.

 

Kép: Neil Dawson: Horizons


Hasonló cikkek