Gitáros legenda a kávézóban

Szevasztok! Kérek mindenkit, hogy tegeződjünk, különben megsértődöm – ezekkel a szavakkal érkezett péntek este Molnár György „Elefánt” az oroszlányi művelődési központ Műélmény kávézójába #Németh Nyiba Sándorral, a Magyar Kultúra Lovagjával, hogy életéről, s természetesen az #Omega együttesről beszélgessenek.

A legendás gitáros gyermekkorában balett tanár édesanyjától táncolni tanult, majd a sikertelen balettfelvételit követően került az artistaképzőbe, ahol Somló Tamás csoporttársa volt. Zongorázott, trombitálni próbált, majd ennek kudarcát követően vette kézbe a gitárt.

A #Decca zenekarban kezdte pályáját, ahol többek között #Horváth Charlieval zenélt együtt. 1967-ben egy Balaton melletti koncerten figyeltek fel rá az Omega tagjai, és csábították magukhoz.

A 69 éves Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas gitáros-zeneszerző mesélt az elmúlt évtizedek lemezeinek keletkezési körülményeiről, az angliai kiruccanásokról, s arról is, hogy történetük legnagyobb közönsége előtt Portugáliában játszottak, amikor negyedmillióan tomboltak az #Omega fellépésén. #Molnár György „Elefánt” különösen büszke rekorder szerzeményére, az Időrabló című számra, ami minden idők legnagyobb példányban értékesített albumának a címadó kompozíciója. A lemezből világszerte több, mint egymillió darabot adtak el.

Természetesen szóba kerültek az elmúlt időszak tagok közötti feszültségek is. Mint elmondta, a zenekar öt éve ültette át dalait oratórikus formába, de a „templomi turnén” #Mihály Tamás és ő nem akartak részt venni. A basszusgitárt azóta már #Szöllössy Kati kezeli, de „Elefánt” több mint egy éve újra „főállású” tagja a bandának.

Természetesen szóba került az is, hogy mikor láhatja Oroszlány közönsége az Omegát, de erre a közeljövőben nem lesz lehetőség, hiszen idei koncertjeiket a költségek miatt csak olyan csarnokokban tudják megszervezni, amelyek befogadóképessége legalább 4 ezer fő.


Hasonló cikkek