Gyerek gokart felnőtt vezetési stílus

Ki ne élvezné a száguldást? A gyerekeket még a dodzsem is mennyire lázba hozza, nem hogy egy gokart. Pláne, ha még tehetségük is van az autóverseny-kategóriához. A komáromi Bilka Milan még tíz éves sincs, az első versenyszezonját máris kiemelkedő eredménnyel zárta. Dobogóra is állhatott. Többségünk csak a hobbigokartot ismeri, és aki már próbálta, tudja milyen szintű izomlázat tud okozni egy pár perces kör. Utánajártunk, milyen különbségei vannak a versenygokartnak, és hogy mi mindennel szembesül az, aki már kiskorától kezdve e sportágnak szenteli magát. Az idősebbik Bilka Milant kérdeztük kisfia pályafutásáról.

Hétévesen beleülni egy kölcsönzött teremgokartba és onnan többet szinte ki sem szállni. Születésnapi próbavezetés, pedig el sem érte rendesen a gázpedált. „Azóta nincs megállás. Milan rendszeresen lejár a gokartterembe és edz.” – meséli Milan apukája. A kisfiú készült a szlovák teremgokart bajnokságra és a Sodi World Series hazai versenyeire. A pandémia után azonban egy újonnan alakult, érsekújvári gokart csapat tagja lett, amely kizárólag engedéllyel rendelkező versenyzőknek nyújtott teret. „Ez volt Milan álma, gokarttal kelt és gokarttal feküdt. Megpróbáltuk! Így került be a profi motorsport világába.”

Milan már az első szezonban dobogóra állhatott, pedig előtte sosem ült és nem versenyzett profi benzines járgányban. Tapasztalatot és rutint kellett szereznie, megtanulni együttműködni például a szerelőkkel, vagy a telemetriával (kommunikációs rendszer). „Az Easykart Trophy 60 kategóriában volt mit csinálnia. A nemzetközi részvétellel járó megmérettetés 13 éves korig indít ugyanis ellenfeleket. Ennek ellenére a negyedik versenyén

az első hely is csak egy hajszálon múlott.

Ezen felbuzdulva a szlovák kupa összesített győzelme felé elkezdett kacsingatni. Jelenleg 10 pont előnnyel áll a  szlovák versenyzők rangsorában, az utolsó idei verseny előtt. Ha ezt sikerül megtartani, továbbjut a világdöntőbe, ami októberben lesz Olaszországban. Hihetetlen befejezése lenne ez a bemutatkozó idénynek.”

Edzések, és ami mögötte van

Egy kültéri pályán teljesen különbözőek a körülmények a profi gokart esetében. A téli hónapokban a teremgokart kizárólag az erőnlét megtartása miatt szükséges. Első körben a reflexeket, a manuális és mentális készségeket, a térlátást tréningezik. Ezt követi egy 60 perces vezetés. A második edzés kizárólag a kondicionális és erőnléti felkészülésről szól. A kanyarokban erős oldalirányú terhelés (G erő) hat a pilótákra. Ez megterheli a nyaki izmokat, vállakat, kezeket, de a hát- és hasizmokat is.

A testsúly sem mindegy! „Milannak majdnem 20 kg kiegészítő súlyt kell felrakni, így kisebb testalkattal, de nagyobb nehezékkel kell megküzdenie. Fizikai felkészülés nélkül nem is bírna teljesíteni egy egész hétvégén át.” A kinti pályán reggel 9-től olykor akár este 18 óráig is gyakorolnak a versenyzők. „Szezon előtt egész héten folyik a tesztelés és vezetés, némelyik versenyző pedig otthon is gyakorol, illetve más kiegészítő sportot űz. “

Magas sebességről hirtelen lefékezni, megfelelően érkezni egy kanyarba, megtalálni az ideális íveket a kanyarkombinációkban, kifékezni az ellenfeleket, kerék-kerék elleni csatákat baleset nélkül abszolválni – mindenkinek más okoz problémát. „Milan imádja, hogy küzdhet a győzelemért és azt csinálhatja, amiért szó szerint bolondul. Egyben jól tudja, hogy a motorsport nem egy mindennapi dolog.” Korához képest nagyon egyedi vezetési stílussal rendelkezik. „Nem csak gyors, de verseny közben gondolkodik. Komoly szituációkban sem veszíti el az idegzetét. A motorsportolóknak ugye lehetőségük van a forgalomtól távol megélni a száguldás örömét. Éppen ezért a hétköznapi utakon már nem érzik a késztetést, hogy bizonyítsanak.”

Szülőként mindezt megélni? Nem egyszerű. Milan feleségével együtt néha a torkukban dobogó szívvel szurkolnak. A lassabb, technikai pályákon inkább a versenyfeszültség és az adrenalin dominál, de a gyors pályákon igazi izgalom uralkodik. Olykor akár 90 km/óra sebességet is elérik a versenyzők.Hazudnék, ha azt állítanám, közömbös tudok maradni, hiába vagyok a motorsport megszállottja.”

A Határőr Utcai Általános Iskola szerencsére támogatóan áll a diákok egyéni szükségleteihez. Milan sokszor már csütörtöktől kiesik a tanításból. „Persze nem engedjük hogy elhanyagolja az iskolát. Úgy gondolom, ez általánosan minden sportoló gyerekre vonatkozik – ugyanúgy kell a követelményeket teljesíteniük.”

Hobbi VS profi gokart
Alapvetően maga a verseny, például az elsősorban amatőr versenyzőknek szánt SWS sorozat nem is különbözik annyira egy profi gokart versenytől. A zászlójelzés lényegében ugyanaz, néha még a pályák is (mint a dióspatonyi gokartközpont). Az alkalmazott technika viszont eltérő. Míg egy kölcsönző gokartja az alapoktól kezdve úgy van kialakítva, hogy bárki beleülhessen (robusztus, biztonsági okokból fedett kerekekkel, védőkerettel és hasonlókkal rendelkezik – hosszú élettartamra tervezték), a versenygokart sokkal könnyebb, pusztán a sebességre és a teljesítményre tervezik. A szervizelése igényesebb, az egyes alkatrészek élettartama jelentősen korlátozott. A gumik lágy keverékekből készülnek, amelyek bár remek tapadást biztosítanak, gyorsan elhasználódnak. Egy versenygokarthoz tiszta vezetési stílus kell! Minden sokkal nagyobb sebességgel történik, és a hibák is busásabbak. Rendelkezni kell érvényes versenyengedéllyel és  orvosi igazolással, valamint egy iskolázást is teljesíteni kell! A klasszikus sisak és nyakvédő gallér mellett a cipőt, kezeslábast, kesztyűt, bordavédőt, térdvédőt és hasonlókat is előírnak.

Anyagilag rendkívül megterhelő sportágról beszélünk. A szponzorok keresése rendkívül nehéz egy kezdő pilóta számára. „Az első szezonban többé-kevésbé saját forrásból finanszírozzuk Milant. Szerencsére az eredményei meghozták az első szponzorokat, mint például a komáromi ALTIERO s.r.o.-t. A jövőben partnerek támogatása nélkül nehéz továbblépni. Ezért mindannyian hálásak vagyunk bármilyen apró támogatásért.” 

Forrás: sziakomarom.sk

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek