Újra megnyitották a Gombaszögi-barlangot

A téli szünet után pénteken újra megnyitották a látogatók előtt a felvidéki Gombaszögi-barlangot, amely az UNESCO természeti világörökségének része.

A téli szünet után pénteken újra megnyitották a látogatók előtt a rozsnyói járásbeli Gombaszögi-barlangot. Felújították a bejárati részt, amelyet március végén, a barlang felfedezésének 70. évfordulója alkalmából avattak fel a Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP) és a Szlovákiai Barlangok Felügyeletének (SSJ) képviselői – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Kristína Bocková, a ŠOP kommunikációs munkatársa.

2021-ben újult meg a barlang bejárati terület, amit a jubileum alkalmával adtunk át” – mondta Ján Zuskin, az SSJ igazgató-ja, és hozzátette, hogy a rendezvényt a járványügyi intézkedések miatt halasztották el.

A Gombaszögi-barlang a Szilicei-fennsík (Silická planina) lábánál található, az UNESCO természeti világörökségének része. Ez az egyik legkönnyebben megközelíthető, de látnivalókban az egyik leggazdagabb barlang Szlovákiában. 1951-ben fedezték fel a  rozsnyói barlangászok.

1951 októbere óta a barlangászok egyre mélyebbre hatoltak a föld alá, és 1951 november 18-21-én felfedezték a barlang főbb részeit. Az első termeket 1953-ban nyitották meg, hivatalosan 1955. május 15-én nyitották meg a barlangot a látogatók előtt” – tette hozzá Miroslav Kudla, az SSJ történésze.

Forrás:bumm.sk

Nyitókép forrása: Tasr

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek