Gömörbe is elhozták az Őrség ízeit

Nagy sikere volt az Őrségi konyha kincsei című gasztronómiai előadásnak Rimaszombatban, melyet a közönség legnagyobb örömére ételkóstolóval kötöttek egybe. Az Őrség páratlan ízvilága így, Gaál Zsuzsanna jóvoltából, egy est erejéig Gömört is meghódította.

A Csillagház konyhájában az egész nap készültek a finomabbnál finomabb ételek, hogy az előadást követő ételkóstolóra minden készen álljon. A főszakács Gaál Zsuzsanna (Az Őrségi konyha kincsei – régi és mai receptek című kötet szerzője) volt, akinek Pósa Judit vezényletével több lelkes és szorgos segítője is akadt.

Az esti előadáson Gaál Zsuzsanna előbb bemutatta az Őrséget, mint történeti és néprajzi tájegységet, majd betekintést nyújtott a tájegység gasztronómiájába. Az Őrség legismertebb települése Szalafő, ahol legarchaikusabban maradt meg a szeres településszerkezet. Az egész falu műemléki és természetvédelmi oltalom alatt áll. “Szalafő nem egy újratelepített skanzen, hanem az eredeti épületeket, házakat óvták meg az utókor számára.” – hangsúlyozta Gaál Zsuzsanna, aki maga is működtet egy szálláshelyet az őrségi községben.

Az ottani agyagos földet mindig nehéz volt megművelni, ezért az asszonyok is kivették részüket a paraszti munkából, így kevesebb idejük maradt főzni. Ebből következik, hogy a hagyományos őrségi konyha egyszerű és gyorsan elkészíthető ételekből állt. A népi étkezésre jellemző krumplin, babon és káposztán túl kedvelt alapanyagnak számít a hajdina, a köles, a kerekrépa, csutrirépa és a tökmagolaj. Mivel a tájegység nagy része erdő, ezért a gomba szinte nélkülözhetetlen az őrségi konyhából. Sok ételt gyümölcsecettel ízesítettek, télen pedig aszalt gyümölcsöket fogyasztottak. Nagy hagyománya van errefelé a tökmagolaj-sajtolásnak is. A borkészítés nem jellemző erre a régióra, sokkal inkább meghatározó a pálinka, amit főként körtéből, szilvából és almából készítenek.

Gaál Zsuzsanna pár éve elhatározta, hogy összeszedi az Őrség hagyományos ételeit, helyi alapanyagait, specialitásait és gasztronómiai különlegességeit. Ebből a gyűjteményből született meg a receptkönyve. A kötet sikerét mutatja, hogy a helyszínen az összes megvásárolható példány elfogyott, amelyeket aztán a szerző egyenként dedikált is. 10 fajta őrségi ételt lehetett megízlelni az eseményen, köztük a hajdinás vargánya levest, a csutri répafőzeléket füstölt csülökkel, a hőkön sült perecet, a tökmagolajos krumplisalatát, a dödöllét szalafői tejföllel és sült hagymával, többféle pogácsát és málét.

A telt házas rendezvénynek nagy sikere volt, sok dicséretet kaptak a szervezők, s bizonyára senki sem hagyta el rossz szájízzel a termet.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Gecse Attila


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek