Gondok Nógrádban a hó és fagy miatt

Teljes letámadásban a tél a megyében.

Nógrád megyére gyönyörű hótakaró terült az elmúlt napokban, ezzel együtt azonban súlyos fagy is érkezett. A szélsőséges időjárás számos problémát okoz a lakosság számára. Nógrád megye hivatásos és önkéntes katasztrófavédő egységei csak csütörtökön mintegy harminc helyen avatkoztak be. Leszakadt faágakat, kidőlt fákat távolítottak el Bárna, Cered, Kazár, Litke, Nógrádszakál, Salgótarján, Somoskőújfalu, Tótújfalu, Zagyvaróna térségeiben, a délelőtti órákban helyszínről helyszínre riasztották a tűzoltókat. A műszaki mentésekhez a bátonyterenyei, salgótarjáni és szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a Karancs Speciális Mentő, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Rónafaluért Baráti Társaság önkéntesei vonultak. A káresetek túlnyomó részénél a megyeszékhely hivatásos tűzoltói intézkedtek.

Leszakadt vezetékek miatt áramkimaradás keserítette meg sok család életét

Somoskőújfaluban, Salgótarján-Salgóbányán és Salgótarjánban vezetékszakadás miatt 2500 fogyasztási helyen szünetelt, vagy akadozott az áramszolgáltatás csütörtöktől kezdődően. Somoskőújfaluban volt legrosszabb a helyzet, ott a falu Idősek Klubját nyitották meg a fűtés nélkül maradtak számára. Mint megtudtuk, azt mindössze egy személy vette igénybe, a többiek ismerősöknél húzták meg magukat a napközben mínusz 10, éjszaka mínusz 20 fokos hidegben. Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere közösségi oldalán jelentette be, hogy nem hagyják magukra a szerencsétlenül járt embereket. Melegedőpontokat nyitottak. Zagyvarónán a Bátki József Közösségi Házat, Somoskőben az új könyvtárat, Salgóbányán az idősek klubja épületét fűtötték fel a katasztrófavédelem munkatársaival együttműködésben. Ezeket a melegedő helyeket a nap 24 órájában biztosítják a lakóknak, amíg szükséges.

Csütörtökön és pénteken is dolgoztak a hiba elhárításán, átmeneti megoldásképp aggregátor-autókat állítottak szolgálatba. Péntek dél magasságában Somoskőújfalu nagyrészén megoldódott az elektromos hálózat problémája, ahol pedig problémásabb a helyzet, ott a megoldásig marad az aggregátor betáplálás – közölte az önkormányzat.

Fakidőlések, csúszós utak, extra hideg – veszélyes az erdei kirándulás

A sok hó és az erős fagy nagyon igénybe veszi a fákat, a nógrádi erdőkben rengeteg dőlt ki, sok az autóutakon ért földet, akadályozva a forgalmat. Erre az elkövetkező napokban is számítani kell a térségben. A katasztrófavédelem nem javasolja a erdők látogatását, az Ipoly Erdő Zrt. közleményben hívja fel a figyelmet a veszélyekre. A társaság így fogalamz: „Kollégáink jelezték, hogy a Nyírjesi parkerdőben tapasztaltak fakidőlést, de nem javasoljuk a Páris-patak völgyének látogatását sem ezekben a napokban. Kérjük, hogy a balesetek elkerülése érdekében erdei kirándulásukat, túrájukat halasszák el néhány nappal!”

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek