Gondok vannak a Covid-pass kiadásával Szlovákiában is

Néhány héttel ezelőtt még arra törekedett a szlovák egészségügyi tárca, hogy egységes igazolásokat állítsanak ki az oltásról, amelyet külföldön is elfogadnak. Most a Covid-pass kiadása körül merültek fel problémák.

Azok a szlovák állampolgárok, akik külföldön, az Európai Unión kívül oltatták be magukat, egyelőre nem szerepelnek a szlovákiai rendszerben, így ők Covid-passt sem kaptak. Bizonyos országokban kézzel kitöltött oltási igazolványokat adnak, így azok nem szerepelnek az elektronikus rendszerben.

Ausztriában ezt például úgy gondolják meg, hogy ha az illető külföldön oltatta be magát, akár az Európai Unión kívül, a körzeti orvosa regisztrálja őt a rendszerben, hogy megkaphassa az igazolványt.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter is megerősítette, hogy dolgoznak a probléma megoldásán. Olyanok is akadtak, akik korábban nem kérvényezték az átmeneti oltási igazolványt, mégis elküldték nekik az uniós igazolványt.

A napokban azok kapják meg automatikusan a Covid-passt, akik korábban igényelték az átmeneti igazolványt, megközelítőleg 800 ezer emberről van szó. A Covid-passt PDF formátumban küldi a minisztérium, a megnyitásához pedig a személyi számra (rodné číslo) van szükség.

Az egységes digitális Covid-pass, amely tartalmazza a Covid-19 elleni oltásra, az elvégzett tesztekre, illetve a betegség leküzdésére vonatkozó adatokat, július 1-től érvényes az Európai Unióban. Ettől a dátumtól kezdve az emberek a szűrővizsgálatról, illetve a COVID-19 betegség leküzdéséről is igényelhetnek digitális igazolást.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: noviny.sk/parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek