Gondolatok egy miniszteri kijelentés kapcsán

„Az oktatási törvénnyel kapcsolatban két nagyon fontos összetevőt kell szem előtt tartani. Először is, a kormány és a parlament számára fontos, hogy minden gyermek, függetlenül lakóhelyétől, nemzetiségétől, hozzáférjen a minőségi ukrán oktatáshoz és beszélje az államnyelvet, ami elengedhetetlen a normális élethez az ukrán társadalomban.” – jelentette ki Hanna Novoszad oktatási miniszter Ungváron, miután szűk egy órás tárgyalást folytatott a kárpátaljai magyarság képviselőivel.

A tárcavezető szavai után felesleges hosszasan magyarázni, miért nem hozott semmilyen eredményt a miniszter kárpátaljai vizitje.

Hogy valójában mi fontos az ukrán kormány és a parlament számára, arról elegendő, ha az utóbbi hetek néhány, az ukrán médiában megjelent hírt említek. Az egyik honatya a parlament ülésen telefonon szervezett légyottot, a Nép Szolgája másik képviselője szintén az ülésteremben arról egyeztetett,  hogyan juthatna némi fizetés-kiegészítéshez,  a harmadik dulakodott, a negyedik és a sokadik egyszerűen elbliccelte az üléseket…

Az államnyelv ismerete sem igazán szerencsés, hiszen a magukat ukránnak vallók sokasága sem beszéli tökéletesen anyanyelvét, s ez egyben már az oktatás minőségére is utal. S, hogy mi elengedhetetlen a normális élethez az ukrán társadalomban?

 Ha azt most itt mind felsorolnám… Mondjuk az, hogy egy miniszter meggondolja azt, mit is mond.

Hori


Hasonló cikkek