Gondot okoz a trágyázás Bács-megyében

Kevés a csapadék a trágyázáshoz Bács-Kiskun megyében, bizonytalanok a termesztők, ugyanis nagyon szárazak a szántóföldek. A térségben a tartós szárazság visszafogta az ősziek fejlődését, a növények gyengék, sok táblán még látszanak a sorok. 

A megye közel felén, a délkeleti tájakon foltokban, a kecskeméti, felső-kiskunsági térségben, továbbá Kalocsa, Baja, Bácsalmás, Madaras, Katymár környékén egybefüggően nagy területek számítanak nitrátérzékenynek. Dél-Pest megye talajvize pedig a kistérség teljes terjedelmében védelemben részesül a nitrátszennyezéssel szemben.

A hazai nitrát­ren­delet szerint október 31-től szünetelt a trágyázás a nitrát­érzékenynek minősített, illetve az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) rendszerbe bevont termőföldeken. Az őszi kalászosok esetében már korábban feloldották a tilalmat, azokban a kultúrákban február 1-jétől engedélyezi a jogszabály a fejtrágyázást.

Ezeken a tájakon a trágyázás külön szabályozását azzal indokolják a szakemberek, hogy ősszel, télen töltődnek fel vízzel a talajok. Ilyenkor a csapadék a mélyebb rétegekbe juthat, s magával viheti a mobilis tápanyagokat, egyebek közt a nitrátionokat is. A növényzettel borított, magasabb hőmérsékletű időszakban, vagyis amikor a trágyakijuttatás nem tiltott, a kimosódás kevésbé jellemző, mivel a növények gyökérzetének szívására a víz mozgása inkább felfelé irányul. – írja a baon.hu

 

Juhász Márta

Ha tetszenek a tartalmak, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek