GPS-nyomkövetőket vásárolna a szlovák belügyminisztérium

Érdekes írás jelent meg a TASR hírfolyamában. A címe, Emberek megfigyelésére vásárolna GPS-készülékeket a belügyminisztérium. Az első gondolatok ellenére azonban nem a karanténba küldött emberek mozgását kívánják megfigyelni.

A hírt a tárca szóvivője, Miroslav Bubla is megerősítette, de szavaiból kiderül, nem a COVID-dal kapcsoaltos újabb intézkedésről van szó. Egész egyszerűen kifogytak azokból a készülékekből, amelyekkel a szabadlábon védekező vádlottakat vagy próbaidőre kötelezett elítélteket figyelik.

A közbeszerzés teljes költségvetése majd’ 2 millió euró. Az érdeklődőknek november 11-ig van idejük benyújtani az ajánlatokat.

Jelen állás szerint mintegy 1600 ilyen nyomkövetője van a tárcának, a házi őrizetet ellenőrző kis karkötőkből pedig mintegy 1000. Szlovákiában összesen 313 ember van ilyen vagy ehhez hasonló rendőri megfigyelés alatt. A házi őrizet nem csak az alanynak, az államnak is jobb.

2019-es adatok szerint az egy főre jutó fogvatartási költség napi 50 euró, házi őrizet esetén viszont ennek kevesebb mint a tizede, 4 euró.

Forrás: ma7.sk

Fotó: pixabay.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek