Grendel Gábor bizalma megrendült Kyselica iránt

A Markíza TV vasárnapi Na telo plus vitaműsorában a szlovák parlament két alelnöke: Grendel Gábor (OĽaNO) és Peter Pellegrini (független) fejtette ki véleményét a belpolitikai helyzetről.

Grendel Gábor párttársa, Lukáš Kyselica ex-államtitkár kapcsán megjegyezte, hogy megrendült iránta a bizalma, amikor kitudódott, hogy még a választási kampány idején is a Katonai Hírszerzés beosztottja volt és akkori felettese, Ján Balcar akár információkat is kérhetett tőle két jelenlegi miniszterről: Roman Mikulecről és Jaroslav Naďról. Ez arra utal, hogy akár jelenthetett is.

Az esetet az illetékes parlamenti bizottságnak kellene megvizsgálnia. Peter Pellegrini úgy látja: Kyselicának távoznia kellene a törvényhozásból. Erre egyébként az OĽaNO-nak kellene elsősorban felszólítania. Grendel elmondta, hogy nem ő lesz Kyselica utóda az államtitkári poszton, de azt nem tudja, hogy ki is lesz az.

A műsorban szóba került a főügyész megválasztásáról szóló törvényjavaslat újra tárgyalása is, miután Zuzana Čaputová köztársasági elnök visszaküldte azt a parlamentnek. Grendel úgy látja, hogy az államfő által kifogásolt részeket nyugodtan ki lehet hagyni a szövegből. Az is megnyugvással töltené el, ha nemcsak ügyészek pályáznának a főügyész vagy a speciális ügyész posztjára, ezért nem zavarná, ha Ján Šanta, Maroš Žilinka vagy Daniel Lipšic kerülne valamelyik posztra.

Peter Pellegrini jelezte, hogy alakulóban lévő Hlas-SD nevű pártjába legalább egy további Smer-SD képviselő is átlép. Grendel Gábor kifejtette, hogy nem tudja elképzelni a Hlas-SD-vel való együttműködést.

A két politikus egy dologban egyetértett: a Covid-19 elleni vakcinát, ha majd lesz, a legveszélyeztetettebb csoportok számára kötelezővé kellene tenni.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek