Gröhling: Az egyetemek készen állnak a külföldi hallgatók érkezésére

A szlovákiai egyetemek készen állnak a külföldi hallgatók érkezésére – mondta Branislav Gröhling oktatási miniszter a TASR-nek adott interjújában a 2020/2021-es tanév kezdete előtt.

A miniszter elmondta, kapcsolatban van a Szlovák Rektori Konferenciával, a rektorokkal és a regionális közegészségügyi hatóságokkal, elsősorban Eperjesen (Prešov) és Kassán, ahová főként ukrajnai hallgatók járnak. Gröhling (SaS) szerint az egyetemek készen állnak, egyéni tervük van a hallgatók fogadására, hogy képesek legyenek kiküszöbölni a fertőzésveszélyt.

“Egyrészt megpróbáljuk modellezni a helyzetet, felkészülni az egyes lépésekre, másrészt viszont nem tudjuk, mi vár ránk” – jegyezte meg a miniszter. Hozzátette, az oktatási minisztérium más minisztériumokat is megkeresett, hogy szükség esetén karantén-létesítményeket jelöljenek ki. „Ha országosan mégsem lenne szükség rájuk, a hallgatók számára jelölhetnénk ki az épületeket. Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszterrel is egyeztetünk arról, hogy több tesztet végezzenek” – mondta az oktatási tárca vezetője. „Ukrajnából nem egyszerre, hanem fokozatosan érkeznek a hallgatók” – mondta a miniszter. Emlékeztetett, hogy a vörös zónába sorolt országokból érkező diákok tudják, mi a kötelességük a járvány idején.

Egyes külföldről érkező hallgatóknak az országba érkezésük után karanténba kell vonulniuk, de az illetékes hatóságok intézkedése értelmében a karantén még azelőtt letelik, hogy a többi hallgatót elszállásolnák. A szlovák minisztérium tájékoztatása szerint a magas kockázatú régiókból érkező diákokat kötelezően karanténba helyezik, elvégzik rajtuk a PCR-tesztet, és csak a negatív teszteredmény után szállásolják el őket. Ha lehetséges, a diákokat a kollégiumok erre kijelölt részén helyezik karanténba.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek