Gröhling nem fogja bezárni az iskolákat Szlovákiában

Az évkezdésnek nem lesz feltétele az elvégzett COVID-teszt, de aki akarja kérheti gyereke tesztelését. Az iskolák még az évkezdés előtt megszervezhetik a gargalizációs tesztelést, a szülők által bejelentett igények alapján. Az év végéig pedig – igény esetén – minden alap- és középiskolás kap 25 antigén tesztet az otthoni tesztelésre. Az osztályokat akkor kell bezárni, akkor kell távoktatást elrendelni, ha valamelyik gyerek tesztje pozitív lesz.

Az iskolakezdéshez három alapszabályt állítottak fel: nem lesz országos iskolabezárás, az iskolakezdéshez nem kell teszteltetni a gyerekeket, az esetleges fertőzéseknél a közegészségügyi hivatal (ÚVZ SR) előírásai érvényesek. „Ezért a COVID-automata minden fázisában nyitva lesznek az iskolák az óvodától a középiskoláig.” – mondta az oktatásügyi miniszter.

Az iskola igazgatója elrendelhet távoktatást az egyes osztályokban, de csak akkor, ha valamelyik gyerek megfertőződik. A közegészségügyi hivatal előírásai ugyanis a szülőkre és a gyerekekre is vonatkoznak: ha fertőzöttel találkoztak, akkor karanténba kell vonulniuk. A szabályok szerint annak kötelező a karantén, aki a pozitív teszt elvégzése előtti két napban szoros kapcsolatban volt a fertőzöttel.

Ez vonatkozik a pedagógusokra is, vagyis a védettséggel nem rendelkező tanítónak karanténba kell vonulnia, a beoltott továbbra is taníthat az iskolában.

A szülőnek sem kell karanténba mennie, ha a gyermekének valamelyik osztálytársa lett pozitív, de ha a gyermeke tesztje mutat COVID-fertőzést, akkor a szülőnek is kötelező a karantén. Az elrendelt távoktatás idejére a szülőnek mindenképpen jár a gyermek ápolásáért fizetett ápolási díj.

Az iskolák továbbra is működtethetnek napközit. Nincs megtiltva szalagavató, diákbál vagy sítanfolyam szervezése sem, viszont ezekre a közegészségügyi hivatal tömegrendezvényekre vonatkozó előírásai vonatkoznak.„Számolni kell a lemondási költségekkel is” – magyarázta a miniszter.

Az iskolák a tanévkezdés előtt egyszeri kiegészítő támogatást kapnak, az alapiskolák minden alkalmazott és tanuló után 5 eurót, az óvodák minden alkalmazottra 5 eurót és egységesen 150 eurós átalányjuttatást.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek