Gulyás: a kormány fontosnak tartja az emberek meghallgatását

Gulyás Gergely tárcavezető hangsúlyozta: szerdai ülésen a kormány megtárgyalta a Fidesz-frakció nemzeti konzultációról szóló kezdeményezését, és annak elindításáról döntött. A következő napokban részletesen bemutatják a kérdéseket, a lebonyolítás pedig a szokásos módon történik: papíron és online formában – közölte.

 

Európa ma egyedülállóan nehéz helyzetben van

 

A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is: energiatakarékossági okokból – az őszi szünet terhére – hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban és ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek.

Kifejtette: Európa ma egyedülállóan nehéz helyzetben van, a legnagyobb problémát az okozza, hogy a háború és a háborús szankciók miatt ugrásszerűen megnőttek az energiaárak, és Európában a családok, valamint a cégek szankciós felárat kénytelenek fizetni, ez pedig sokszor négy-ötszörös energiaszámlákat jelent.

 

“Brüsszel azzal erőltette rá”

 

Elmondta: Magyarország a legnagyobb támogatási programot biztosítja a lakosság számára, az átlagfogyasztás szintjéig sikerült fenntartani a korábbi árakat, átlagosan 181 ezer forintos támogatást adnak valamennyi háztartásnak. Ehhez hasonlóan nagy támogatási program Európában a lakosság számára sehol nincs – mutatott rá.

Kiemelte: amikor a szankciókról vita folyt, “Brüsszel azzal erőltette rá” azokat a tagállamokra, hogy azt ígérte, a szankciók jobban fognak fájni annak, akit szankcionálnak – azaz Oroszországnak -, mint azoknak, akik a szankciókat elfogadják. A másik fontos ígéret az volt, hogy a szankciók a háború végét közelebb hozzák – emlékeztetett.

 

A szankciók lényegesen jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak

 

Úgy értékelte, hogy ennek azonban éppen az ellenkezője igaz: “a szankciók lényegesen jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak”, sőt a rendkívül magas energiaárakon keresztül “mi pénzeljük Oroszországot”. Oroszországnak olyan mértékű haszna van a szankciók által kiváltott magas energiaárakból, amelyhez hasonlóra soha az elmúlt 30 évben nem tett szert – magyarázta.

Megjegyezte: a szankciók a háború végét nem hozták közelebb, hanem láthatóan elhúzódó háborús konfliktusról van szó.

 

Oroszországot segítik és juttatják plusz bevételekhez

 

Gulyás Gergely szerint egyre több nyugati lapban is felmerül, hogy morális alapon sem fogadható el, hogy olyan döntéseket hoznak, amelyek leginkább Oroszországot segítik és juttatják plusz bevételekhez. Európa pedig rendkívül nehéz helyzetbe került, és a világgazdasági versenyben le fog szakadni, mert úgy kell versenyezniük az európai cégeknek, hogy három-négy-ötszörös áron tudják beszerezni az energiát – közölte. Hozzáfűzte: ez tehát Európának és a magyar gazdaságnak is “borzasztó terheket jelent”.

A miniszter bejelentette: a kormány döntött arról, hogy a téli szünet hosszabb lesz az iskolákban, mint az elmúlt években megszokott volt: december 22-től január 8-ig fog tartani.

 

December 21-én kell utoljára iskolába menni

 

Idén december 21-én kell utoljára iskolába menni és 2022. január 9-e lesz a szünetet követő első iskolai nap – közölte a miniszter, hozzátéve, ez a döntés is lehetővé teszi azt, hogy spóroljanak az energiával.

 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón. MTI/Balogh Zoltán.

 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hozzátette: az őszi szünet “rovására” hosszabbodik meg a téli szünet.

Gulyás Gergely azt is bejelentette: ugyanebben az időszakban kormányzati igazgatási szünetet is el fognak rendelni. Ezekben a napokban kötelezően szabadságot kell kivenniük a kormányzati igazgatásban dolgozóknak, így jelentős spórolásra van mód a közigazgatás területén is – tette hozzá.

 

A kormányülésen az önkormányzatokkal is foglalkoztak

 

A miniszter beszámolt arról is: a kormányülésen az önkormányzatokkal is foglalkoztak, mert a távhőhöz szükséges gázárak is ugrásszerűen megnőttek. Ez sokszor több mint tízszerese, de olyan is van, ahol húszszorosa az eddigi gázárnak, ami az önkormányzatoknak jelentős terhet okoz – mondta.

A kormány ezért Balla György országgyűlési képviselőt (Fidesz) felkérte, hogy miniszteri biztosként koordinálja a pénzügyi és a belügyi tárca, illetve a Technológiai és Ipari Minisztérium részvételével a tárgyalásokat az önkormányzatokkal, minden nagyobb önkormányzat vezetőjével üljön le, és a kisebb önkormányzatok számára is találjon olyan megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a következő nagyon nehéz évet az önkormányzatok túl tudják élni.

 

Gulyás: az önkormányzatok nagy többsége a plusz költségeket ki tudja gazdálkodni

 

Gulyás Gergely szerint ebben az évben az önkormányzatok nagy többsége a plusz költségeket még éppen a hosszú távú szerződések miatt ki tudja gazdálkodni, viszont a következő évben nyilvánvaló, hogy még nagyobb spórolásra és még emellett is kormányzati segítségre lesz szükség.

Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy mindenkinek el kell fogadni egy olyan programot, ami a legnagyobb, racionálisan lehetséges kiadáscsökkentést az energetika területén megfogalmazza és előirányozza.

Jelezte: ha mindent megtesznek az önkormányzatok, akkor is lesznek olyanok, vagy talán azok lesznek többségben, akik segítségre szorulnak.

Forrás: MTI.

A nyitókép illusztráció.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek