Gulyás: Magyarországon biztosított az energiaellátás

Az energiaellátás Magyarországon mind a gáz, mind az áram tekintetében biztosított – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten, a Kormányinfón.

 

Fogyasztói és piaci igényeket egyaránt ki tudják elégíteni

 

Kiemelte: a jelenlegi fogyasztói és piaci igényeket egyaránt ki tudják elégíteni, és folyamatosan tárgyalnak beszerzésekről, a stratégiai tartalékok bővítéséről. Ugyanakkor a háború és a szankciók következtében jelentősen emelkedtek az energiaárak, ezért a rezsicsökkentett árakat a kormány az átlagfogyasztás erejéig tudja biztosítani minden háztartás számára – fűzte hozzá.

A miniszter elmondta azt is: mivel nem azonos a fűtőértéke az oroszországi, az itthon kitermelt és a nyugatról vásárolt gáznak, rendeletben pontosítják az átlagfogyasztás szabályozását. Ezért állapították meg 63 645 megajoule-ban a fűtőértéket, ami jelentősen több, mint ami korábban a rendeletben szerepelt – fűzte hozzá.

 

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert hoznak létre az uniós pénzek felhasználására és az uniós közbeszerzések ellenőrzésére. Kifejtette: hétfő éjfélig kellett a magyar kormánynak választ adni az Európai Bizottság kérdéseire a költségvetési kondicionalitási eljárásban. Igen intenzív tárgyalásokon vannak túl, az elmúlt két hétben napi rendszerességgel egyeztettek a bizottsággal – közölte. Hangsúlyozta: olyan választ tudtak küldeni a bizottságnak, amelyben a testület összes javaslatával kapcsolatban közös álláspontra jutottak. Kiemelte: remélhetőleg a kondicionalitási eljárás lezárható, és akkor a helyreállítási alapot és a hétéves költségvetést magában foglaló megállapodás is aláírható. Bíznak benne, hogy az a konstruktivitás, amely az elmúlt egy hónapban a bizottságot jellemezte, ezt követően is fennmarad – tette hozzá.

 

A kormány “minden tekintetben elfogadta és támogatta” Palkovics László álláspontját

 

A tárcavezető kérdésre válaszolva az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökének és elnökhelyettesének felmentéséről azt mondta, a kormány “minden tekintetben elfogadta és támogatta” Palkovics László technológiai és ipari miniszter álláspontját. Hozzátette: ezekre a vezetői változtatásokra az augusztus 20-i előrejelzésektől függetlenül sor került volna, tehát bár “látványosan tévesnek bizonyult” az OMSZ augusztus 20-i előrejelzése, a felmentés hátterében “hosszabb távú elégedetlenség” van. “Ez nem az utolsó, hanem az utolsó utáni csepp volt a pohárban” – fogalmazott. Közölte: nem volt politikai nyomásgyakorlás az OMSZ munkatársain.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, Orbán Viktor szabadságát tölti, ezért vezette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a keddi kormányülést.

Az idei nyugdíjprémium összegére vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a tavalyihoz hasonló, azzal megegyező nyugdíjprémium kifizetésére számíthatnak idén is a nyugdíjasok, a felső határ 80 ezer forint.

 

Szégyenletesnek nevezte, hogy magyar ellenzéki képviselők mindent megtesznek azért, hogy Magyarország ne jusson hozzá a fejlesztési forrásokhoz

 

Az Európai Bizottsággal való megállapodással kapcsolatban közölte, már nyújtottak be az Országgyűlésnek a megállapodás miatt szükséges törvénymódosításokat, és “számtalan további törvény módosítására” tettek ígéretet, ha létrejön a megállapodás a bizottsággal. Szégyenletesnek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy magyar ellenzéki képviselők és pártcsaládjaik mindent megtesznek azért, hogy miközben ők havonta nettó ötmillió forintot keresnek, aközben az orvosok, az ápolók és a tanárok ne kaphassanak béremelést, és Magyarország ne jusson hozzá azokhoz a fejlesztési forrásokhoz, amelyek egyébként megilletik.

Gulyás Gergely az uniós forrásokra vonatkozó kérdésre azt válaszolta: miután az Európai Bizottság és a kormány közötti nézetkülönbségek abból adódtak, hogy – az esetek óriási többségében – ez eddigi forrásmegosztás sem volt “elnéző”, nincs olyan szigorítás, ami Magyarországnak “fájdalmas lenne”. Magyarországnak nincs semmi titkolnivalója az EB előtt, “adtunk többletgaranciákat” – mondta. Hozzátette: az európai ügyészséghez való csatlakozás nem volt az uniós kérések között többletgaranciaként.

Forrás: MTI.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek