Gyarmati Dezső nevét vette fel egy miskolci iskola

26-ra emelkedett országosan az olimpiai iskolák száma a szerdai ünnepséggel. Felújították Miskolcon az egykori Hunyadi Mátyás Általános Iskolát, mely nem csupán nevet változtatott, hanem köznevelésű sportiskolává is átalakult.

Felavatták az újonnan épített tornacsarnokot, így a régi tornatermet a jövőben judoteremként fogják használni. Az intézménybe 385 gyerek jár, és ettől a tanévtől kezdve csak sportosztályok indulnak.

 

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Miskolc belvárosában PTV fotó: Vona Ildikó
Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Miskolc belvárosában 

 

A tanulók alsó tagozatban négy évig alapozó képzésben vesznek részt, utána pedig kötelezően sportágat választanak. Ez a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos programja, de szerződéses partnere a Miskolc Városi Sportiskolának is az intézmény, ami az újjászerveződést követően a miskolci születésű háromszoros olimpikon vízilabdázó, Gyarmati Dezső nevét vette fel. Az ünnepségen díszvendégként jelen volt a névadó lánya, Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes úszóbajnok is. A szalagátvágás után Szarvas Péter, a Szent Anna templom plébánosa szentelte meg az épületet és a benne dolgozókat, tanulókat; az avatást követően pedig a gyerekek ünnepi műsora következett.

 

Szöveg és fotók: Vona Ildikó

Nyitókép: Kriza Ákos polgármester, Gyarmati Andrea olimpikon és Kovácsné Budai Mária képviselőnő az átadó ünnepségen

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek