Gyerekekre vadásznak közösségi portálokon

Eltűnt egy 11 éves magyar kislány, napokig kétségbeesetten keresték – majd mikor előkerült, kiderült: a TikTok nevű netes közösségi alkalmazáson csalta el valaki. Sok szülő még nem is hallott a TikTokról, miközben több tinédzser használja, mint a Facebookot. Angliában már figyelmeztettek a hatóságok: a TikTok a pedofilok és az Iszlám Állam kedvenc vadászterepévé vált.

A magyar hatóságok és a szülők napokig égre-földre keresték a 11 éves N. Dorottyát, aki a TikTokon ismerkedett meg és szeretett bele egy 15 éves fiúba, aki rávette, hogy megszökjenek. Napokkal később a hatóságok egy vonaton találtak rá, és kiderült: a szlovákiai „gyerek”, aki elcsalta, nem 15 éves, és valójában lány, csak fiúnak álcázta magát. Dorottyának iszonyú szerencséje volt, hogy nem egy pedofil karmai közé került, ugyanis a TikTok nevű alkalmazás ma már a pedofilok kedvenc terepe.

Tátikavideókból új, óriási közösségi oldal

A TikTok nevű, ma már szinte minden tini mobilján ott lévő közösségi alkalmazás bombaként robbant be a fiatalok életébe, hogy felvegye a versenyt a Facebookkal, az Instagrammal és a többi népszerű közösségi média appal. A felület egy „tátika”-alkalmazásnak indult (korábbi neve Musical.ly), a tinik vicces, rövid videókon tátogtak zeneszámokra, mintha ők énekelnék. Az oldalon számos sztár született: sokan a celebek hasonmásaiként váltak ismertté, mások zenei karrierbe kezdhettek. A TikTokot ma már világszerte több mint 1 milliárdan használják, kétharmaduk kamasz – tehát a tinik körében lassan népszerűbb, mint a Facebook. Ráadásul az átlagos felhasználó naponta csaknem egy órát tölt a TikTokon.

Az iszlamista terroristák is felfedezték

Ha mindez nem lenne elég, dzsihadista propagandavideók is felkerültek az alkalmazás felületére, erről a Wall Street Journal adott jelentést. A videókon az utcán parádéztak a holttestek mellett, illetve a harcosok fegyverekkel pózolva próbálták meggyőzni a befolyásolható fiatalokat a besorozásra.

A TikTok közölte: a gyermekek biztonsága rendkívül fontos nekik, és igyekeznek kiszűrni ezeket a videókat, munkatársaik számtalan kommentet és videót ellenőriznek nap mint nap – kérdés, van-e erre kapacitás, ha még a Facebooknak sem sikerül.

Ami biztos: minden szülőnek érdemes megkérdeznie a gyermekét, hogy használja-e a TikTokot, s ha igen, miféle videókat nézeget, kikkel cseveg azon keresztül…

Forrás: Ripost, police.hu


Hasonló cikkek