A Gyermekbőrgyógyászat néhány tíz esztendőre visszatekintő relatíve új tudományág

Hiánypótló a napokban bemutatott, a Medicina Könyvkiadó prof. dr. Szalai Zsuzsanna szerkesztésében megjelent Gyermekbőrgyógyászat című szakkönyv.

A gyermekkorban igen gyakoriak a bőrbetegségek, kezelésük általában több türelmet, szakértelmet igényel. A szakrendelésre általában atopiás dermatitis, ekcéma, pikkelysömör, viszketéssel járó bőrproblémák miatt hozzák el a gyermekeket szüleik. Emellett a különböző veleszületett betegségek, pigmentált anyajegyek és éranyajegyek miatt is érkeznek vizsgálatra, szűrésre, kezelésre. Pubertás korban – de később is – gondot jelenthet a pattanásos bőr, a hajhullás, és bármilyen viszketéssel járó bőrprobléma.

Gyermekbőrgyógyászat - könyvbemutatóA gyermekbőrgyógyászat viszonylag új tudományág. Nem egészen húsz éve, 2000-ben vált először elismert önálló szakterületté, ez is magyarázza azt a tényt, hogy a gyermekbőrgyógyászatról kevés magyar nyelvű szakkönyv született. Az első, amelyet Török Éva szerkesztett és írt, 1987-ben készült. Ennek bővített és átdolgozott kiadása 1995-ben, majd 1997-ben kerülhetett az olvasók kezébe, ennek immáron 22 esztendeje.

A most megjelent szerkesztőjének, prof. dr. Szalai Zsuzsannának az elsődleges  célja egy olyan könnyen áttekinthető, élvezetes olvasmányt nyújtó könyv létrehozása volt, ami felkelti a tanulni és az ismereteiket bővíteni kívánó szakemberek  érdeklődését.. Cél volt az is, hogy egyben fontos szerepet töltsön be a szakképzésben, vagyis annak egyik fontos pillére, mérföldköve is legyen.

Szalai Zsuzsanna - könyvbemutatóA mű 34 fejezetben, alfejezetek egész sorával, 57 társszerző – az ország legkülönbözőbb pontján dolgozó gyermekbőrgyógyász – segítségével tekinti át a legfontosabb gyermek-bőrgyógyászati ismereteket. Mindezt a gyakorlat oldaláról teszi, a legújabb ismeretekre, mint vezérfonalra felfűzve, sok-sok ábrával, fotóval illusztrálva.

Különlegessége a könyvnek, hogy külön fejezet szól a gyermekbőrápolásról, kezelésről, ez nem megszokott sem az idegen nyelvű, sem a magyar szakirodalomban.


Hasonló cikkek