Gyertyagyújtás a Szent István téren – Ég az első gyertya Miskolc adventi koszorúján

A korábbi évek hagyományainak megfelelően, advent négy vasárnapján idén is meggyújtják a gyertyákat a város adventi koszorúján.

Ismét a Szent István téren kapott helyet Miskolc legnagyobb adventi koszorúja, amin hétről-hétre fellobban majd a hit, a remény, az öröm, végül pedig a szeretet lángja. A gyertyákat most is ünnepélyes keretek között gyújtják meg vasárnaponként a történelmi egyházak képviselői és a városlakók.

November 27-én Pásztor Dániel református püspök és Szopkó Tibor alpolgármester mondott néhány ünnepi gondolatot, majd Grubert Rolanddal, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének vezetőjével meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját. A színpadon a Lévay Gimnázium kórusa mellett Varga Andrea, Jancsó Dóra és a ZENITA Hang-varázs Stúdió növendékei adtak zenés műsort.

 

Betlehem a Szent István téren

 

A második gyertyát evangélikus, a harmadikat görögkatolikus, a negyediket római katolikus esperes fogja meggyújtani. December 18-án az utolsó adventi gyertya meggyújtásánál Miskolc polgármestere, Veres Pál is jelen lesz. A Miskolc Televízió élőben közvetíti vasárnaponként a négy gyertyagyújtást.

Idén a gazdasági nehézségek miatt nem kapcsolták fel a város Fő utcáján az adventi időszakban szokásos díszkivilágítást, nem kellett viszont lemondaniuk a miskolciaknak az ünnepi villamosról.

 

Miskolc adventi villamosa kívülről

 

Tizenegyedik alkalommal indult útjára a karácsonyi díszbe öltöztetett, Tatra típusú szerelvény advent első vasárnapján. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) az ünnepi járatot műszakilag felkészítette, a szükséges javításokat elvégezte, így az adventi villamos a 2021. évben már megismert külső-belső dekorációval közlekedik. A mézeskalács házikó a tavalyi belső díszítéssel gurult ki a remízből, az utasokat ismét A szépség és a szörnyeteg mese szereplői fogadják, egészen január 6-ig.  Változás az elmúlt évekhez képest, hogy ezúttal menetrend szerinti járatként állt forgalomba a villamos. Bárki felszállhat rá, aki érvényes jeggyel, bérlettel, utazásra jogosító okmánnyal rendelkezik.

 

A szépség és a szörnyeteg

 

A miskolciak büszkesége több ízben megkapta az Európa legszebb adventi villamosa címet. A mozgó mézeskalács házikó a Tiszai pályaudvar és Felső-Majláth között rója a síneket vízkereszt napjáig.

Gyönyörűséges mesevilágba csöppen, aki felszáll a tizenegy éves adventi villamosra. Akárcsak tavaly, most is A szépség és a szörnyeteg mese szereplői – Belle, a Szörnyeteg, Kanna mama, Csészi és Kanóc, a gyertyatartó – fogadják az utasokat.

Bizonyára kevesen vannak, akik nem ismerik a szép, fiatal lány és a szörnyeteggé változtatott, elátkozott herceg történetét. Elsőként a francia Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve írta le 1740-ben, La belle et la bête címmel. Azóta rengeteg változata született: feldolgozták filmben, színházban, zenében. Az igazi világsikert az 1991-ben bemutatott Disney-rajzfilm hozta meg. Népszerűsége azóta töretlen.

 

Kanóc, a gyertyatartó

 

A szépség és a szörnyeteg egy kedves mese a szeretet erejéről, ami karácsonyhoz közeledve nagyon is aktuális. Az ünnepi szerelvény menetrendjéről bővebb információ az MVK Zrt oldalán található. A második adventi gyertya meggyújtására pedig december 4-én kerül sor a Szent István téren.

 

Fotó és szöveg: Vona Ildikó

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek