Győr, mint a legtisztább magyar város? Új akcióterv született!

Győr polgármestere, Dr. Dézsi Csaba András, sajtótájékoztató keretében ismertette a győri hulladékgazdálkodást érintő változásokat, és bemutatta a feladatot ellátó cég új ügyvezetőjét. A polgármester célja, hogy másfél év múlva Győr legyen a legtisztább magyar város – írja a Kisalföld.

„Két héttel ezelőtt ígéretet tettem arra, hogy a városi hulladékgazdálkodás problémáinak gyors elemzését követően határozott lépéseket hozunk. A sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló szelektív sziget állapota is jól mutatja, hogy változásokra van szükség. Célunk, hogy másfél év múlva Győr legyen a legtisztább magyarországi város, ehhez azonban a lakosság együttműködése elengedhetetlen” – mondta Dr. Dézsi Csaba András.

A polgármester ismertette az új hulladékgazdálkodási akciótervet:

  • Két héten belül üzembe helyezik a város több helyszínén már telepített, földbe süllyesztett szelektív gyűjtőket, illetve ezek számát a jövőben növelni fogják. Azokon a helyeken, ahol ez nem történik meg, a rossz állapotban lévő gyűjtőedényeket harang alakúra cserélik, de racionalizálják a hulladékgyűjtők elhelyezését is a város területén.
  • Növelik a gyűjtés gyakoriságát, ebben a lakosság is aktív szerepet vállalhat, hiszen egy készülő applikáció segítségével bárki bejelentheti majd, ha problémát tapasztal a szelektív szigeteknél.

„Az applikáció egy újabb példája a lakossággal való aktív kommunikációnak és együttműködésnek, amit polgármesteri kampányom során megígértem. Annak használatával a győriek is segíthetik a rendszer hatékony működését, és a város tisztántartását” – tette hozzá a polgármester.

A társasházaknál növelik a hulladéktárolási kapacitást, a családi házas övezetekben pedig egy új hulladékgyűjtő bevezetésével az egyéni, háznál történő szelektív gyűjtés kerül a jövőben előtérbe. Ebbe a fém, papír, műanyag hulladékot lehet elhelyezni, az üveg hulladék továbbra is a szigeteken adható le. Ehhez szükséges egy optikai válogató rendszer bevezetése is, amely az egy helyre gyűjtött, de szelektálható hulladékot válogatja. Elengedhetetlen a lakosság partnersége a rendszer sikeres működéséhez, hiszen a szolgáltató csak azokat a gyűjtőket szállítja el, amelyekbe a megfelelő hulladék került.

A polgármester változásokat jelentett be a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vonatkozásában is. Egy éven belül, három lépcsős fizetésemelést kapnak mind a fizikai, mind a szellemi dolgozók munkájuk jobb megbecsülése érdekében. A tervek megvalósításához nagyobb hatékonyságra van szükség, ezért a jelenleg a Győr-Szol Zrt. tulajdonában álló cég a jövőben a város közvetlen irányítása alá kerül át, amelynek élére új ügyvezetőt neveztek ki.


Hasonló cikkek