Győrben lesz az ország első drónirányító és -adatelemző szakja

A 21. századdal is lépést tart a győri universitas.

A győri Széchenyi István Egyetemen kezdik meg – az országban először –  a drónirányító és -adatelemző szakirányú képzést. A hallgatók a drónok kezelésén és biztonságos üzemeltetésén kívül a légifelvételezés során kapott adatok feldolgozásához kapcsolódó ismereteket is megtanulhatják.

A győri egyetemen működő Digitális Fejlesztési Központ az általános digitalizációs és 5G-fejlesztési feladatok integrált kompetenciaközpontja. A kutatás-fejlesztésben és az oktatásban olyan 5G fókuszterületek kerültek beazonosításra, amelyek a közeljövő legfontosabb fejlesztési irányaiba mutatnak, köztük a méréstechnika, az adatbiztonság, az egészségügy, az ipar 4.0, a mobilitás, valamint az agrárium és a precíziós növénytermesztés területe. Az adatalapú digitalizált mezőgazdaság számára a drónkezelés és a drónokkal gyűjtött adatok – elsősorban nagyfelbontású és nagy mennyiségű kép – feldolgozása kulcskérdés.

A Digitális Fejlesztési Központ szakmai támogatásával a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara Budapesten, Győrben és Mosonmagyaróváron indít el először drónirányító és -adatelemző két féléves szakmérnök képzést, amelynek célja, hogy a távérzékelési és képfeldolgozási ismeretek magas szintű megismerésével speciális szakterületeken történő feladatmegoldásra, célirányos munkavégzésre is alkalmassá tegye a végzett hallgatókat. Az idén februárban induló képzés során a drónirányítással kapcsolatos baleset- és kárelemzési, mezőgazdasági, környezetvédelmi és katasztrófavédelmi ismeretek megszerzése is a tanrend része.

A képzés egyes moduljai között megtalálhatók a drónrepüléssel kapcsolatos jogi és képfeldolgozási ismeretek, a drónok műszaki felépítésének megismerése, illetve a repülések tervezésének elméleti és gyakorlati alapjai. Az oktatás ideje alatt olyan ismeretek szerezhetők meg, amelyek a drónokkal végezhető biztonságos és felelős adatgyűjtési és képfeldolgozási munkát támogatják.

Tavaly tavasszal hoztuk létre azt a Digitális Fejlesztési Központot, amelynek fő tevékenységi köre a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység ösztönzése, kiemelt fókuszában az 5G technológiával, amelyhez illeszkedik a drónirányítás és az azzal összefüggő képalkotás, adatelemzés oktatása is. A 2021 elejétől megváltozott drónüzemeltetési szabályok megismerését és azok betartását is magában foglalja a képzés. Célunk, hogy olyan kutatások és szakképzések induljanak el egyetemünkön, amelyek során az 5G-re épülő az ipari és a lakosági megoldások fejlesztése és hasznosítása kezdődhet el” – nyilatkozta dr. Wersényi György professzor, a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának dékánja.

Forrás: Kisalföld.hu

kép: Pixabay

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

 


Hasonló cikkek