Gyorsan nőnek a magyar ingatlanárak, de még mindig nem számítanak drágának

Akármennyire elszálltak az ingatlanárak Magyarországon, se európai, se régiós összevetésben nem állunk rosszul – erre jutott a brit Deloitte legújabb jelentése.

Az elmúlt 3 évben hazánk mellett Csehországban, Lettországban és Portugáliában az európai átlag több mint kétszeresével nőttek a négyzetméter árak, de míg itthon alig több mint 7 évnyi fizetésből meg lehet venni egy 70 négyzetméteres lakást, addig a cseheknek és a letteknek több mint 10 évig kell ehhez dolgozniuk.

A kontinensen csak Olaszországban csökkentek az ingatlanárak, mégis a rohamosan növekvő kereseteknek hála Portugáliában a legkönnyebb félretenni egy lakásra.

A városokat vizsgálva Ostravában és Barcelonában volt a legnagyobb a drágulás, körülbelül 30%. A fővárosok közül Prága az első, míg Budapest a 4. lett a ranglistán. A magyar fővárosban 600 ezer forintba kerül egy négyzetméter, míg a megyeszékhelyeken ennek alig több mint a felét kell fizetni.

Hazánkban pedig bérelni sem lehetetlen. A vizsgált 46 városból 32-ben drágábbak az albérlet árak, mint Budapesten, Bécsben viszont olcsóbbak.


Hasonló cikkek